Zwangere medewerkster achter laptop

Mijn medewerker gaat met zwangerschapsverlof

Heeft u 20-ers en 30-ers in dienst? Dan is de kans aanwezig dat uw medewerkers een kind krijgen. Het kan gebeuren dat uw medewerker, of zijn of haar partner, zwanger wordt. Natuurlijk is dat hartstikke leuk! Maar er moet wél wat geregeld worden.

Zakelijk 3 mei 2017 3 minuten

Waar heeft een zwangere medewerker recht op?

Een zwangere vrouw heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. U moet haar dus tenminste 16 weken missen. Hoe lang uw medewerker precies afwezig is hangt af van hoe de zwangerschap verloopt. En van de keuzes die uw medewerker maakt. De kersverse moeder krijgt tijdens het verlof haar volledige salaris doorbetaald. Maar geen paniek: de zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgt u terug van het UWV. Dit alles staat in de Wet arbeid en zorg (WAZO).

Wat moet u regelen voor uw zwangere medewerker?

In Nederland is alles rondom het zwangerschaps- en bevallingsverlof en de daarbij horende uitkeringen wettelijk geregeld. Maar het is wel de bedoeling dat u als werkgever deze uitkering voor uw zwangere medewerker aanvraagt. U ontvangt elke 4 weken de uitkering van het UWV. Zo kunt u het loon aan uw medewerker gewoon blijven doorbetalen. 

Medewerker mag keuze maken

Uw medewerker kan natuurlijk ook andere keuzes maken dan de ‘standaard’ 16 weken. Zo kan zij ervoor kiezen om 6 weken na de bevalling gewoon weer aan de slag te gaan. Of juist langer weg te blijven. Door bijvoorbeeld ouderschapsverlof aan te vragen of (tijdelijk) parttime te gaan werken.

Verzuimverzekering

Met de verzuimverzekering van Centraal Beheer kunt u de kosten opvangen als een zwangere medewerker voor langere tijd ziek is of langer verlof nodig heeft doordat zij (tijdelijk) arbeidsongeschikt is.