Een zieke medewerker? Zo bespaart u kosten

Een van uw medewerkers is ziek. Dat is vooral erg vervelend voor hem. En ook voor u is het niet prettig. Want het kost u veel geld. Maar er is ook goed nieuws. Er zijn manieren om kosten te besparen. Wij geven u 5 tips.

Zakelijk 17 mei 2018 2 minuten

Zijn er ook risico’s?

Welke risico’s loopt u als een medewerker ziek is? Behalve de hoge kosten zijn er nog een paar zaken waar u aan moet denken.

Einde arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst van een zieke medewerker loopt af. Maar dat betekent niet dat uw verplichtingen stoppen. Wat moet u doen?

5 nuttige tips

Zo bespaart u kosten als uw medewerker ziek is

Is een medewerker arbeidsongeschikt door de schuld van een ander? Dan kunt u de loonkosten terugeisen bij de andere partij. Ook het aanpassen van de werkplek of omscholing moet hij dan betalen. 
Is uw medewerker ziek omdat zij zwanger is? Of heeft de afwezigheid te maken met een orgaandonatie? Dan betaalt UVW het loon aan u terug. Dit geldt soms ook voor het loon van medewerkers vanaf 56 jaar. Zijn zij vanuit de WW bij u aan het werk gegaan? Dan kan het zijn dat u (een deel van) het loon terugkrijgt. UWV weet of dit van toepassing is. 
Een werkgever is verplicht om een zieke werknemer 2 jaar lang minimaal 70% van zijn loon door te betalen en vaak nog meer. Daarom twijfelt hij vaak om een gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker in dienst te nemen. Die twijfel is niet nodig. Is deze medewerker ziek? Geef bij UWV aan dat hij onder de No Risk polis valt. UVW betaalt dan een deel van het loon door. En u hoeft de arbeidsongeschiktheidsuitkering niet te betalen. Zo zijn er meer situaties waarin de No risk polis geldt. Informeer hiernaar bij UWV.
U betaalt (een deel van) het loon van uw medewerker 2 jaar door als hij arbeidsongeschikt wordt. In die periode doet u er alles aan om hem te helpen re-integreren. Het kan zijn dat UWV bepaalt dat u niet voldoende heeft gedaan. Zij kunnen dan de periode van 2 jaar verlengen. Vraag op tijd advies aan UWV om dit te voorkomen.
Heeft u een medewerker in dienst met een ziekte of handicap? Dan kunt u gebruik maken van de Mobiliteitsbonus. Deze bonus geldt ook voor medewerkers boven de 56 jaar die eerder een uitkering hadden. Andere subsidies zijn het Lage Inkomensvoordeel en subsidies vanuit het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds en het Europees Sociaal Fonds.
Vrouw met hoofdpijn

Onderschat u de kosten?

Weet u wat een zieke medewerker per dag kost? Dat is waarschijnlijk meer dan u denkt. Benieuwd? Wij zetten het voor u op een rijtje.