Zakelijk

Zo belangrijk is hygiëne op de werkvloer

Zakelijk

Een schone werkvloer is essentieel voor de gezondheid en productiviteit van uw medewerkers. Weet u hoe het gesteld is met de hygiëne op de werkvloer? Naast handen wassen en standaard maatregelen die medewerkers zelf kunnen nemen, ligt er verantwoordelijkheid bij u als werkgever.

29 jun 2017
3 minuten

Preventieve maatregelen

Als werkgever moet u algemene voorzorgsmaatregelen nemen om een goede hygiëne te kunnen garanderen. Naast de speciale hygiënevoorschriften die voor uw branche gelden, kunt u andere preventieve maatregelen nemen voor een goede hygiëne op de werkvloer.

Een nette en gezonde werkplek

Misschien heeft u in uw branche te maken met specifieke hygiëne-eisen. Maar wist u dat ook op toetsenborden, telefoons, koelkasten en koffieautomaten heel veel bacteriën zitten? In de Arbowet staan verplichtingen die voor gezonde arbeidsomstandigheden voor uw medewerkers moeten zorgen. Werkplekken die vies of niet goed ingericht zijn, kunnen zorgen voor gezondheidsklachten.

Vloeren zonder oneffenheden en gevaarlijke afstapjes

Het is goed om hierop al te letten bij de keuze voor een pand. Ook moeten werkbladen, luchtfilters en zelfs muren en plafonds hygiënisch en eenvoudig schoon te maken zijn. Kantoorgebouwen zijn bovendien vaak behoorlijk snel stoffig. Met keuze voor de juiste vloerbedekking, ramen die open kunnen en een goede airconditioning neemt u daarvan al een groot deel weg.

Goede vastlegging

U moet binnen uw administratie vastleggen wat u allemaal heeft gedaan om een gezond arbeidsmilieu voor uw medewerkers te creëren. Het is dus heel slim om u hierin goed te verdiepen óf een schoonmaakbedrijf in de dienst te nemen met juiste kennis van zaken.

Arbodienst

Het is misschien prijzig om aan alle voorschriften te voldoen, maar als de Arbodienst op de stoep staat is het fijn als alles netjes geregeld is. En als er zich een griepje verspreidt via een smerige koffieautomaat, waardoor de helft van uw personeel ziek wordt, bent u nóg veel verder van huis.