Zakelijk

5 tips bij het afsluiten van een AVB

Zakelijk

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) verzekert ondernemers. Het gaat hier om schade die u als ondernemer maakt. Het gaat wel om onbedoelde schade, die niet het gevolg is van het uitoefenen van uw beroep.

18 jan 2018
3 minuten

Waarom heeft u een AVB nodig?

Simpel: schade die u veroorzaakt, brengt uw bedrijf mogelijk in gevaar. Als u aansprakelijk wordt gesteld, kan dat veel geld kosten. We zetten 5 aandachtspunten bij het afsluiten van een AVB voor u op een rij.

Een particuliere WA is niet voldoende

Veel startende zzp’ers denken dat ze aan een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (of WA-verzekering) genoeg hebben. Dat klopt niet: als zzp’er heeft u een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven nodig. Alleen daarmee bent u gedekt voor schade als ondernemer.

5 aandachtspunten

Waar moet u op letten als u een AVB afsluit?

Dit levert vaak korting op uw premie op. Deze tip geldt ook voor aanvullende verzekeringen, zoals de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dan heeft u 1 adres voor schade. Wel zo gemakkelijk.
En ook zelfstandige ondernemers zijn er in verschillende soorten en maten. Het maakt uit of u thuis werkt of veel bij de klant komt. En in hoeverre u met anderen samenwerkt. Ook maakt het uit of u producten maakt of juist diensten levert. Hoe dan ook: u heeft goede werkomstandigheden nodig voor uw bedrijf. Het Verbond van Verzekeraars heeft een folder met tips voor ondernemers om bedrijfsaansprakelijkheid te voorkomen.
Check dan of hun bedrijfsaansprakelijkheid ook goed verzekerd is. Vraag de zzp’ers met wie u werkt om dat op papier te zetten. Daarmee beschermt u uzelf.
Voor sommige schade is extra dekking nodig. Neem bijvoorbeeld zuivere vermogensschade. Dat is een vorm van financiële schade, die ontstaat als een bedrijf door uw toedoen omzet misloopt. Ook is werk dat plaatsvindt onder uw toezicht vaak niet gedekt. Dit geldt ook voor verkeersschade die met de bedrijfswagen wordt veroorzaakt. Voor dit soort zaken kunt u extra verzekeringen afsluiten. Klik hier voor een lijst van aansprakelijkheden waar u als zzp’er mee te maken kunt krijgen. Laat u informeren en onderzoek of u deze extra dekkingen nodig heeft voor uw bedrijf.
Deze verzekert u als ondernemer tegen schade die u maakt bij de uitoefening van uw beroep. Denk aan schade als gevolg van een slecht advies. Of denk aan een fout bij het uitoefenen van uw vak. Voor sommige beroepen is deze verzekering verplicht. Lees hier of u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig heeft.
vrouw werkt vanuit huis op laptop

Verzekeringen voor uw onderneming

U wilt doen waar u goed in bent: succesvol ondernemen. Zonder gedoe als er iets gebeurt. Daarom is het belangrijk dat uw verzekeringen goed geregeld zijn. Wilt u weten welke verzekeringen u wanneer nodig heeft? Kies de branche waarin u als zzp'er actief bent en we zetten alles voor u op een rij.