Geldzaken
Geldzaken

Sparen zzp’ers te weinig voor pensioen?

Centraal Beheer deed laatst een onderzoek onder meer dan 500 zzp’ers. De helft van hen twijfelt of ze na hun pensioen voldoende inkomen heeft. Zelfs 1 op de 5 weet bijna zeker dat hij of zij straks te weinig geld heeft.

  • 30 nov 2016
  • 3 minuten
  • 0

Beginnen met beleggen?

Levert uw spaargeld te weinig op? U kunt online beleggen met elk gewenst bedrag. Bijvoorbeeld € 50,-. Ook kunt u op ieder moment stoppen.

Meer over beleggen

Boeren sparen het meest

Zelfstandigen in de landbouw en nijverheid sparen het meest van alle zelfstandigen: € 430,- per maand. Gek genoeg stellen zij ook de laagste eisen aan later. Een toekomstig inkomen van 67% van hun huidige inkomen is voldoende. 
Mensen aan het werk

Meer inkomen met minder

Met hun spaargedrag verschillen de zelfstandigen in de landbouw flink met zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening. Zij sparen gemiddeld € 200,- per maand. Maar hopen er later wel beter bij te zitten dan zelfstandigen in de landbouw.

Mannen sparen meer

Mannen zetten vaker en meer geld opzij voor later dan vrouwen. 48% van de mannelijke zzp’ers bouwt pensioen op, tegen 35% van de vrouwen. Terwijl mannen gemiddeld 78 jaar worden en vrouwen 82 jaar.

Sparen voor pensioen

Zelf beslissen wanneer je stopt met werken. Dat vinden alle zzp’ers belangrijk. De meesten willen tussen 62 en 63 jaar met pensioen. Extra sparen is dan nodig. De AOW-leeftijd is namelijk hoger. Slechts een deel van de zzp’ers is daar actief mee bezig.

Hoe bouwt u pensioen op?

Sommige zzp’ers werken wel aan hun pensioen, maar sparen niet in een pensioenproduct. Dat hoeft natuurlijk ook niet. U kunt bijvoorbeeld ook investeren in uw zaak of uw hypotheek aflossen. Maar een pensioenproduct kan daarbij wel een goede aanvulling zijn.

Speciaal aanbevolen