Geldzaken
Geldzaken

Wat gebeurt er met uw pensioen na een scheiding?

Een scheiding brengt veel emoties met zich mee. Hoe wordt er voor de kinderen gezorgd? Wie blijft er in het huis wonen? U zou bijna vergeten dat er ook nog zoiets is als het pensioen.

  • 21 okt 2016
  • 3 minuten
  • 0

Wat gebeurt er met het pensioen bij scheiding?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en gaat u scheiden? Dan heeft u elk recht op de helft van elkaars pensioen, dat tijdens het huwelijk of partnerschap is opgebouwd.

Regel het op tijd

Gaat u scheiden? Dan kunt u de verdeling regelen door dit formulier in te vullen. Deze stuurt u op aan de pensioenuitvoerder van uw ex-partner. Uw ex-partner kan op mijnpensioenoverzicht.nl vinden welke pensioenuitvoerder(s) hij of zij heeft. Na ontvangst van uw verzoek regelt de pensioenuitvoerder dat u krijgt waar u recht op heeft. Doe dit wel binnen 2 jaar na de scheiding. Daarna kunt u het alleen nog via uw ex-partner regelen.

Parttime werken en langer doorwerken

De AOW-leeftijd hoeft niet de leeftijd te zijn om te stoppen met werken. En u hoeft ook niet ineens te stoppen. Sommige mensen gaan al vóór hun AOW-leeftijd minder werken. En houden het daardoor langer vol. Zelfs tot na hun AOW-leeftijd.

Laatste artikelen

Euro in portemonnee

Uitsmeren lijfrente-uitkering kan lonen!

Lees meer
2019

Wat verandert er financieel in 2019?

Lees meer
Kinderen thuis aan het spelen

Tips om uw hypotheek af te lossen

Lees meer

Geen afspraken maken?

Geen afspraken maken over elkaars pensioen? Dat kan. Bijvoorbeeld als uw pensioenen vergelijkbaar zijn, waardoor verrekenen weinig oplevert. Zet dan in het echtscheidingsconvenant dat de ‘Wet verevening pensioenrechten’ niet van toepassing is. Tenzij u dat al eerder had opgenomen in uw huwelijkse voorwaarden.

Sparen voor later

Als u bent gescheiden moet u later misschien rondkomen van een kleiner pensioen dan u eerder dacht. Wilt u extra sparen voor later? Bekijk uw mogelijkheden.