Geldzaken
Geldzaken

Nieuw kabinet: verandering van pensioen

Het nieuwe kabinet staat vandaag op het bordes. Rutte III heeft een hoop plannen om het pensioen te vernieuwen. Het kabinet overweegt de introductie van individuele pensioenpotten. We leggen uit wat dat voor u kan betekenen.  

  • 26 okt 2017
  • 2 minuten
  • 0

Het pensioensysteem staat onder druk 

Het pensioen wordt steeds minder zeker. Pensioenfondsen hebben soms relatief lage buffers. Hierdoor kunnen ze niet garanderen dat pensioenen die gebaseerd zijn op een gemiddeld loon straks ook echt uitgekeerd kunnen worden. Daarnaast zorgt de vergrijzing ervoor dat een redelijk kleine groep werkenden de AOW-uitkeringen van de overheid mogelijk moet maken.

Lastig om op ontwikkelingen in te spelen

Met het huidige systeem is het lastig om op deze ontwikkelingen in te spelen. Vooral de zogenaamde 'doorsneesystematiek' lijkt niet meer van deze tijd. Daarbij is de premie voor alle pensioendeelnemers hetzelfde. Bijvoorbeeld 10 procent van het salaris. Hierdoor betalen jonge werknemers mee aan het pensioen van oudere werknemers. Dat was nooit een probleem, omdat jongeren nog een hele carrière voor zich hebben. En hun premies nog langer belegd kunnen worden. Maar tegenwoordig bouwen steeds minder jongeren hun hele leven pensioen op bij 1 fonds.

Laatste artikelen

Euro in portemonnee

Uitsmeren lijfrente-uitkering kan lonen!

Lees meer
Prinsjesdag

Prinsjesdag: de plussen en minnen voor u

Lees meer

Individuele pensioenpotten 

Bij individuele pensioenpotten draagt u geen premie meer af aan een collectief fonds, maar spaart u voor uw eigen pensioenpot. Zo is goed inzichtelijk wat u zelf gespaard heeft. Daarnaast kunnen pensioenfondsen hun beleggingen afstemmen op de deelnemers. Zo kunnen ze voor jongeren meer risico nemen met beleggingen. En voor ouderen wat minder.

Geld opzij voor pensioen

Heeft u er wel eens aan gedacht om een extraatje opzij te zetten voor uw pensioen? U kunt periodiek een bedrag op een spaarrekening zetten. De rente is echter laag. Wilt u mogelijk meer rendement? Denk dan eens aan beleggen. Of belastingvriendelijk sparen met een lijfrente. We helpen u graag op weg.