Archief
Archief

Waarom zijn stadsfietsen zo populair? 

Een stadsfiets is een gewone, degelijke fiets zonder poespas. Niet zo gek dus dat het de meest verkochte fiets in Nederland is. Lees over de verschillende soorten. 

  • 21 mrt 2018
  • 3 minuten
  • 0

De ouderwetse omafiets 

Al jarenlang is de omafiets stadsfiets nummer 1. Zonder versnellingen of handremmen. Gewoon een simpele fiets die niet zo snel kapotgaat. Tegenwoordig hebben veel omafietsen een kratje voorop om spullen in te vervoeren.

De hippe transportfiets 

Transportfietsen zien we steeds meer. Er zijn dames- en herenmodellen. Ze hebben een stevig frame en een bagagedrager voor en achter. Voorop zit vaak ook een kratje. Een handige fiets voor wie veel mee moet nemen.

Herken de stadsfiets

Aan de volgende 7 kenmerken

1

Het belangrijkste is het slot

In de stad wisselen fietsen nogal eens onvrijwillig van eigenaar. Daarom is het slot het allerbelangrijkste voor een stadsfiets. Of beter nog: de sloten. Een ringslot aan het frame en een los kettingslot. Daarmee zet u de fiets het liefst aan een hek, rek, lantaarnpaal of brugleuning vast.

2

Flink doortrappen zonder versnellingen

Een stadsfiets fietst relatief zwaar, want er zitten geen versnellingen op. Maar voor die kleine stukjes van huis naar school, werk of de winkel maakt dat weinig uit. Bovendien vragen versnellingen om onderhoud. Of ze kunnen kapot gaan.

3

Altijd een achteruittraprem

Handremmen kunnen makkelijk kapot gaan in de fietsenstalling of bij een val. Daarom hebben stadsfietsen een simpele terugtraprem. Die kunnen niet afbreken en hebben geen kabels die u moet vervangen.

4

Een stadsfiets is een zware jongen

Een stadsfiets heeft een stalen frame. H ij is dus redelijk zwaar. Vaak meer dan 18 kilo. Maar juist daarom kan hij wel tegen een stootje.

5

Geen dikke en geen dunne banden 

De banden zijn breder dan de banden van een racefiets en smaller dan de banden van een mountainbike. Ze hebben ook veel minder profiel. Want in de stad wordt er meestal over klinkers of asfalt gefietst.

6

Een gesloten kettingkast 

Omdat stadsfietsen zo min mogelijk onderhoud mogen vragen, hebben ze een gesloten kettingkast. Dan is er minder kans op vuil en roest aan de ketting. En hoeft die dus bijna nooit gesmeerd te worden.

7

Stadsfietsen zijn niet al te duur

De gemiddelde stadsfiets kost € 250, -. Maar ze zijn er natuurlijk in allerlei prijsklassen. De hippe urban stadsfietsen vallen vaak wat duurder uit dan een gebruikte stadsfiets.

Raak uw fiets niet kwijt

We vergeten allemaal wel eens waar we onze fiets geparkeerd hadden. Vooral in een grote stalling of op een andere drukke plek. Probeer uw fiets daarom op te laten vallen met  bijvoorbeeld een opvallend kleurtje. Lees onze tips om uw fiets makkelijker terug te vinden.

Geen eigen fiets meer 

Een eigen fiets hebben is bijna niet meer nodig. Steeds meer mensen gebruiken in de stad een OV-fiets. U huurt ze goedkoop op veel treinstations. En onder studenten wordt het leasen van een stadsfiets steeds populairder. Toch liever een eigen fiets? Bekijk hier onze Fietsverzekering.

Speciaal aanbevolen