Archief
Archief

Wanneer wordt de meeste autoschade gemeld?

Elke dag melden onze klanten autoschades. Op sommige dagen veel meer dan op andere dagen. Hoe komt dat? Die vraag beantwoordt onze verkeerspsycholoog. Dit doet hij op basis van de schadecijfers van 2017.

  • 29 mei 2018
  • 3 minuten
  • 0

Mensen zijn koppig

Iedere dag komen er schades binnen van klanten die een autoverzekering hebben. Maar bij slecht weer is dat duidelijk meer dan bij goed weer. Dat komt vooral omdat mensen koppig zijn.''Ze kunnen zich blijkbaar moeilijk aanpassen als het weer verander'', zegt verkeerspsycholoog Adriaan Heino.

Pas u aan het weer aan

Bij slecht weer moeten mensen eigenlijk hun snelheid aanpassen.''En ze moeten meer afstand nemen van de auto voor hen”, vult Heino aan. “Of eerder of later de weg op gaan. Of helemaal niet, als het echt slecht weer is.'' Maar dit gebeurt niet. Wat in 2017 zorgde voor veel schades.

Veel en weinig autoschade

Wat waren de oorzaken in 2017?

1

Dagen met de meeste schade

Een dag dat er veel schades worden gemeld, heeft 3 kenmerken. Het is druk op de weg. Het is slecht weer. En het is een werkdag. Al was er in 2017 een uitzondering. De op 1 na drukste dag was een zondag.

Meeste schade in het verkeer

Veel mensen gingen toch

Op zondag 10 december was het heel glad op de weg. Eigenlijk kunnen autorijders dan het beste hun reis uitstellen. Maar dat heeft lang niet iedereen gedaan. En zij die wel de weg op gingen, pasten hun rijstijl niet altijd aan. Dat blijkt wel uit het grote aantal schades.

Ze schrokken niet van dag ervoor

Op maandag 11 december werden er nog meer schades gemeld. De meeste schade van het jaar. Blijkbaar zijn weinig mensen afgeschrikt door de problemen van een dag ervoor. Ze gingen gewoon op pad. Wat voor een record aantal schademeldingen zorgde.

Op vrijdagen zijn er veel ongelukken

In de top 10 van schadedagen komt de vrijdag 5 keer voor. Maar waarom nou deze dag? Heino geeft antwoord: “Dat vrijdag er uitspringt, kan komen omdat meer mensen dan op weg naar huis zijn. Aan het einde van de week letten ze minder goed op. Slecht weer levert dan nog extra risico’s op.”

2

Dagen met de minste schade

Dagen dat er weinig schade wordt gemeld, hebben eigenlijk 1 kenmerk. Het is op een zondag. Of op een Kerstdag. Dan is er gewoon het minste verkeer op de weg. De meeste mensen blijven lekker thuis.

Minste schade in het verkeer

Man appt achter het stuur

Er zijn meer oorzaken 

Slecht weer zorgt voor de meeste schade. Vooral als het de dag ervoor juist goed weer was. Maar er zijn meer oorzaken. Zoals afleiding. Bellen of appen. En gedrag van andere autobestuurders. Lees waarom dit zorgt voor ongelukken.

Speciaal aanbevolen