Vlam in de pan

Vlam in de pan: wat moet u doen?

Brand in huis begint vaak in de keuken. Bijvoorbeeld tijdens het koken. Wat moet doen bij een vlam in de pan? Wij zetten voor u op een rij wat u wel en vooral níet moet doen.

Thuis 16 nov 2017 2 minuten

Ook bij elektrisch koken

“Vlam in de pan? Dat kan mij niet gebeuren, want ik kook niet op gas.” Dat is de grootste fabel over het ontstaan van keukenbrandjes. Ook als u een elektrisch, keramisch of via inductie kookt, kunt u een vlam in de pan krijgen. 

Hitte zorgt vaak voor brand

Een vlam in de pan krijgt u door oververhitting van de pan. Bijvoorbeeld als u olie, vet of uw eten laat droogkoken. Een brand ontstaat dus door warmte. En niet door het vuur van een gasfornuis.

Vlam in de pan

5 tips om een brandje te blussen

Bij een brandende pan is er altijd olie of vet in het spel. Door water kan het vuur alleen maar heviger worden. Wilt u weten hoe hevig? Bekijk dan het filmpje van de brandweer.
Zonder zuurstof heeft vuur geen kans. Dek daarom uw brandende pan af met een deksel of bakplaat. Het vuur dooft dan vanzelf. Laat de pan wel eerst afkoelen. Haalt u de deksel te snel van de pan? Dan kan er opnieuw vuur ontstaan.
Laat de brandende pan op zijn plek staan. Zo voorkomt u dat er op andere plekken brand ontstaat. Of dat u zichzelf brandt aan het hete water, vet of de olie. 
Niet alle blusdekens zijn geschikt om branden met olie en vet te blussen. De kans is dus groot dat zo’n deken vlam vat. 
Heeft u uw keukenbrand zelf geblust? Dan is het toch verstandig om nog even de brandweer te bellen. Het vuur kan namelijk doorslaan naar de afzuigkap of afvoerpijp. Op die, voor u onzichtbare, plekken kan later alsnog brand ontstaan. 
Brandende gaspit

Meer tips

Door een keukenbrand ontstaat er vaak veel schade in uw huis. Maar schade kan ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door storm of wateroverlast. Of schade door inbraak. Wij helpen u graag om schade te voorkomen. Lees daarom ook onze andere tips!