regenlaarsjes in de regen

Onweer? Binnen is het veilig

Bliksem is 1 van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Bij onweer kunt u het beste binnen schuilen. Bent u toch buiten? Ga dan in ieder geval niet onder een boom staan.

Archief 20 jul 2017 3 minuten

Onweer? Ga naar binnen

U wordt niet snel geraakt door de bliksem. Maar de gevolgen zijn ernstig. Daarom is belangrijk om te weten wat u moet doen als het onweert. Het beste is om naar binnen te gaan. In huis bent u veilig. In een auto trouwens ook. 

Schuil niet onder een boom

Bent u toch buiten? Het beste is om gehurkt te gaan zitten met uw voeten bij elkaar. U bent dan zo klein mogelijk. De bliksem zal u dan niet zo snel raken. Maar ga nooit onder een boom zitten. De bliksem raakt een boom sneller. Ook kan de boom in brand vliegen. Blijf ook uit de buurt van metalen afrastering.

Ga niet het water op

Zwemmen, surfen en varen is gevaarlijk. Ook vanwege plotseling opkomende windstoten. 

Stekkers uit stopcontact

Door blikseminslag komt er te veel stroom door uw snoeren. Waardoor uw elektrische apparaten kunnen stukgaan. Wij raden aan om stekkerdozen met beveiliging te kopen. En om netwerkkabels los te koppelen van uw apparaten. Zo kan een inslag niet overspringen van een stopcontact op de stekker ernaast.

Is de bliksem ingeslagen?

Het kan zijn dat de bliksem ergens in de buurt is ingeslagen. U kunt de aardlekschakelaar vaak zonder problemen weer inschakelen. Valt deze meteen weer uit? Dan is de aardlekschakelaar misschien door de blikseminslag kapotgegaan. Bel dan een elektricien om hiernaar te kijken. Lees voor tips over overlast door regen het artikel: Voorkom waterschade door regen.