Archief
Archief

Tips bij gladheid op de weg

Weerswaarschuwing: het is in grote delen van Nederland glad op de weg. Winterbanden geven u meer grip. Maar pas altijd op bij gladheid. Kijk of u uw reis kunt uitstellen. Moet u toch op pad? Pas uw rijstijl dan aan.

  • 7 dec 2017
  • 3 minuten
  • 0

Trek rustig op

Uw banden hebben dan meer grip. Trekt u te snel op bij gladheid? Dan slippen uw banden. U kunt dan gaan glijden. Of de banden graven zich in de sneeuw in.

Probeer rustig te sturen

U houdt uw auto dan het beste in de hand. Houd 2 handen aan het stuur. Als u aan het stuur gaat trekken, slipt u.

Andere tips bij gladheid

Met deze tips rijdt u veilig als het glad is

1

Houd meer afstand dan normaal

Houd minimaal 3 autolengtes afstand van de auto die voor u rijdt. Kijk vooral ver vooruit en niet naar uw voorligger.

2

Rem niet teveel bij gladheid

Neem liever gas terug. Of laat uw gaspedaal tijdig los. Laat de auto langzaam uitrijden. Moet u een noodstop maken? Rem dan hard. Uw antiblokkeersysteem (ABS) werkt dan optimaal. Rem niet pompend.

3

Houd de weerswaarschuwingen in de gaten

Het KNMI geeft weerswaarschuwingen af. U moet dan extra opletten. Bij bijvoorbeeld gladheid door sneeuw of ijzel. Maar ook bij onweer, regen, windstoten, hitte, wind- en waterhozen of mist. Gaat u de grens over? Waarschuwingen en het Weeralarm voor meer dan 850 regio's in Europa vindt u op de site van Meteoalarm.

4

Na het strooien kan het nog glad zijn

Rijkswaterstaat strooit zout. Zout verlaagt het vriespunt van het vocht op de weg. De weg wordt daardoor minder snel glad. Maar het blijft uitkijken.  Wist u dat het achter de strooiwagen niet minder glad is? Als er net gestrooid is moet het zout nog intrekken. Lees meer over strooien.

5

Winterbanden hebben meer grip

Zorg altijd voor een goede bandenspanning. Verlaag de bandenspanning niet. Slappe banden geven niet meer grip en uw auto verliest zijn stabiliteit.

Leg een deken in uw auto

Bij pech of grote opstoppingen blijft u in ieder geval warm. En zorg voor een flesje water. Dan heeft u nog wat te drinken terwijl u wacht. Of een thermoskan met warme chocolademelk.

Neem uw opgeladen mobiel mee

U kunt als het nodig is de hulpdiensten bellen of familieleden geruststellen. Sinds kort kunt u de gele praatpalen langs de weg niet meer gebruiken. En als het dan toch fout gaat, meld dan uw schade.

Speciaal aanbevolen