Man op kantoor videobellen

De voor- en nadelen van vergaderen op afstand

Veel bedrijven werken buiten hun regio. Een vergadering kan daardoor oplopen in de kosten. Videoconferencing maakt het organiseren van een vergadering makkelijker. Maar is dit ook net zo effectief?

Zakelijk 1 sep 2017 3 minuten

Wat is videoconferencing?

Videoconferencing is op afstand communiceren in beeld en geluid tussen 2 of meerdere locaties. Zaken worden besproken tijdens een digitale vergadering.

De voordelen van videoconferencing

Ondanks dat het minder persoonlijk is heeft een vergadering op afstand veel voordelen. We sommen de 4 belangrijkste op.

  1. U of uw medewerkers hoeven niet te reizen. U wint hiermee tijd en geld.
  2. De productiviteit wordt verhoogd door een betere voorbereiding.
  3. Afspraken op grote afstand worden toch mogelijk. Zo kunnen u of uw medewerkers wekelijks vergaderen met die ene klant of collega in het buitenland.
  4. Tijdens een videogesprek lijkt het net of u bij elkaar aan tafel zit. Het is een stuk persoonlijker dan een gesprek via de telefoon of per e-mail. Het persoonlijke maakt gelijk ook een stuk effectiever.

Nadelen videoconferencing

  1. U bent afhankelijk van techniek. Die kan falen.
  2. U bent afhankelijk van apparatuur die gebruikt wordt aan de andere kant.
  3. Apparatuur is al snel verouderd door de snel veranderde techniek.
  4. Het geven van een handdruk en ander persoonlijk contact is niet mogelijk. Het blijft dus belangrijk om uw relaties eens in de zoveel tijd fysiek te ontmoeten.

Traditionele vergadering

Voor sommige afspraken kan videoconferencing dé uitkomst bieden. U schakelt snel wat een hoop tijd en regelwerk scheelt. Toch zal videoconferencing de traditionele vergadering nooit helemaal vervangen. Persoonlijk contact is belangrijk voor het onderhouden van relaties.