Onderweg
Onderweg

Zo maakt u het veilig op het fietspad

Fietspaden zijn aangelegd om veilig te kunnen fietsen. Maar dat is lastig met die drukke fietspaden. Vooral als fietsers geen rekening met elkaar houden. Hoe zit dat met u? Lees hoe u het weer veilig op het fietspad maakt. 

  • 18 jun 2018
  • 2 minuten
  • 2

Fietsen kan onveilig zijn

Fietsen is gezond. Maar toch raken er ieder jaar 350.000 fietsers gewond. Waarvan er 65.000 bij de eerste hulp van het ziekenhuis belanden. En dan is er nog miljoenen euro’s schade. De laatste jaren gebeuren er meer ongelukken. Dat komt vooral door de elektrische fietsen, wielrenfietsen en scooters.

Veilig begint bij uzelf 

Fietsen op een elektrische fiets is wennen. Niet alleen voor de e-bikers. Maar ook voor andere fietsers. Die moeten ook wennen aan wielrenners en scooterrijders. Die er steeds meer zijn. Maar samen kunnen we het weer veilig op het fietspad maken. Ook hier geldt: verbeter de wereld, begin bij uzelf.

Veilig op het fietspad

Met deze 6 tips fietst u veilig

1

Houd uw mobieltje in uw zak

App niet als u op de fiets zit. Check uw social media niet. Bel niet. Game niet. Want dat is echt gevaarlijk. Met uw mobiel in uw hand, ziet u niet wat er om u heen gebeurt. Voor u het weet, rijdt u tegen iemand aan.

Maar ja, wat als u andere muziek in uw oordopjes wilt horen? Of u wilt de route checken? Stop dan gewoon even op een rustige plek. Bijvoorbeeld op de stoep.

2

Ga niet harder dan 25 kilometer per uur

Dit is vooral een oproep voor hen die een elektrische fiets, wielrenfiets of scooter hebben: ga niet te hard. Als u te hard rijdt, duurt het langer voordat u stilstaat. Bovendien denken andere fietsers er niet altijd aan dat u zo hard rijdt. Ze halen misschien net in als u er aan komt scheuren. 

3

Rijd achter elkaar

Is het heel druk op het fietspad? Of is het fietspad net wat smaller? Rijd dan even niet naast elkaar, maar achter elkaar. Bijpraten kan later nog. Gaat u andere fietsers inhalen? Doe dit dan helemaal niet met zijn tweeën naast elkaar. Maar fiets achter elkaar. 

4

Gebruik uw bel

Wilt u dat iemand aan de kant gaat? Gebruik de bel. Dat is veel beter dan schreeuwen. Van een schreeuw schrikken mensen meer dan van het geluid van de bel. Bovendien worden veel mensen van geschreeuw agressief. 

5

Houd u aan de verkeersregels

Verkeersregels zijn er niet voor niets. Maar ja, veel fietsers houden zich er niet aan. U misschien wel. Maar toch herhalen we even wat regels: houd rechts op het fietspad. Steek uw hand uit als u afslaat. Als u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. Maar doe het niet daarom. Doe het omdat het zo weer veilig op het fietspad wordt. 

6

Onderhoud uw fiets goed

Vooral op zo’n druk fietspad kunt u het niet hebben, dat u ineens pech heeft. De ketting die eraf valt. Of een trapper die losschiet. Zorg er dus voor dat uw fiets in orde is. En check in de wintermaanden ook uw fietsverlichting. Op de drukste tijden van de dag is het dan nog donker.

Stel aan het fietsen

Geef elkaar de ruimte

Om het veilig te maken op het fietspad, werken de ANWB, de Fietsersbond en de wielersportbond NTFU aan een fietspadcode. In deze code staan regels waaraan de fietsers zich eigenlijk moeten houden. Het belangrijkste is: Geef elkaar de ruimte. Dat is al een mooi begin.

Speciaal aanbevolen