Onderweg
Onderweg

Uw kind veilig in de auto

Vroeger zat ik gewoon zonder gordels op de achterbank. En mijn kleine zusje? Die nam mijn moeder gewoon voorin op schoot. Dat deed iedereen. Ik kan het me nu niet meer voorstellen. Gelukkig zijn er nu goede veiligheidsregels.

  • 12 okt 2017
  • 2 minuten
  • 0

Een goedgekeurd autostoeltje

Een goedgekeurd autostoeltje voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Dit staat op het oranje label van de stoel. Zet het autostoeltje zo lang mogelijk tegen de rijrichting in. Dit is veiliger.

Uw kind mag ook voorin

Zorg er wel voor dat bij kinderen tot 12 jaar de airbag is uitgeschakeld. Bij een aanrijding gaat een airbag namelijk met grote kracht open. Een kind kan dan levensgevaarlijk gewond raken. Kunt u de airbag in uw auto niet uitzetten? Zet dan uw kind op de achterbank.

Voor ieder kind een ander autostoeltje 

Welk stoeltje past nu het best bij uw kind? Dat is afhankelijk van de leeftijd, de lengte en het gewicht van uw kind. Op veiligheid.nl vult u de gegevens van uw kind in en ziet u direct welk soort autostoeltje u nodig heeft.

Laatste artikelen

Fiets aan de gracht

Fiets kwijt? Vind hem sneller terug!

Lees meer
Wintersport kinderen

Wintersport: hoe blijft het gezellig in de auto?

Lees meer
Auto opanmaken

Auto wegdoen: inruilen, verkopen of slopen?

Lees meer

De regels vanaf 1,35 meter

Uw kind is dan ongeveer 8 a 9 jaar oud. Let wel op, want soms is de zitting van de achterbank te diep. Een kind van 1,35 meter past dan nog niet goed in de gordels. In dat geval is het verstandig om nog even een autostoeltje te blijven gebruiken. 

De regels van de overheid

Op de site van de Rijksoverheid vindt u de volledige regels over autostoeltjes. Zo ziet u precies hoe uw kind veilig in de auto zit. Ook leest u wat de Europese richtlijnen zijn. Dat is wel zo handig om te weten als u op vakantie gaat.