Onderweg
Onderweg

Is een elektrische fiets iets voor mij?

Elke ochtend fiets ik hard naar het station. En steeds word ik ingehaald door oudere fietsers. Die niet zo hard trappen. Dankzij hun elektrische fiets. Zou zo’n fiets ook iets voor mij zijn? Ik zocht het uit.

  • 20 jun 2019
  • 3 minuten
  • 0

Ik beweeg minder op een e-bike

Ik fiets graag. Het gaat vaak sneller dan met mijn auto. Vooral in de stad. Bovendien is het gezond. Meestal fiets ik op een gewone stadsfiets. Bijvoorbeeld als ik naar het station ga. Of naar het centrum. Dit zijn meestal korte ritten, van maximaal 10 minuten. Maar dat betekent dat ik 20 minuten beweeg: 10 minuten heen en 10 minuten terug. Met een elektrische fiets zou ik minder bewegen. Dit komt omdat er op een e-bike een motor zit. Die motor zorgt ervoor dat ik minder hoef te trappen. Of dat ik sneller ga als ik evenveel trap. Voor mijn korte ritjes scheelt dat maar een paar minuten.

Een elektrische fiets is duurder

Een elektrische fiets is duurder dan een gewone fiets. Om te kopen, maar ook om te onderhouden. Daar komen nog extra kosten bij. Bijvoorbeeld voor een nieuwe fietsendrager op de auto. Een e-bike is te zwaar voor de fietsendrager die ik nu heb. En dan betaal ik nog voor de fietsverzekering. Want stel ik een aanrijding heb. Of erger, dat de fiets gestolen wordt. Zonder verzekering zou ik niet zo maar een nieuwe kunnen kopen.

Laatste artikelen

noodhamer tegen ruit

Uitgelicht: de beste plek voor een noodhamer

Lees meer
Deuk in auto

Stijgt de premie na autoschade? Niet altijd!

Lees meer
Motorkap checken

Help! Mijn auto maakt een raar geluid

Lees meer

Een bakfiets is zwaar

Ik heb ook nog een andere fiets. Een bakfiets. Die gebruik ik als ik wat verder fiets. En mijn kinderen gezellig meegaan. Het is altijd fijn om hen in de bak te zien zitten. Ze verzinnen allerlei leuke spelletjes. Maar ik vind het ook wel zwaar. Vooral als we een brug op moeten. En nog een brug. Na een paar minuutjes begin ik al te zweten. Als we eenmaal op onze bestemming zijn, ben ik helemaal nat van het zweet. Met een elektrische fiets was dat niet gebeurd. 

We kunnen verder fietsen

Met onze bakfiets gaan we vaak naar dezelfde plekken. Andere plekken zijn eigenlijk net te ver weg. Maar niet met een elektrische bakfiets. Dan kunnen we in een half uur veel verder gaan. In zo’n half uur trap ik nog best veel. In ieder geval meer dan als ik 10 minuten op een gewone fiets rijdt. Een elektrische bakfiets zie ik dan ook wel zitten. Natuurlijk is het duurder dan een gewone fiets. Maar de voordelen zijn groter. Een elektrische bakfiets, daar ga ik voor.