Onderweg

Is een elektrische fiets iets voor u?

Onderweg

Steeds vaker ziet u ze voorbij komen op het fietspad: elektrische fietsen. Maar is zo'n elektrische fiets iets voor u? En welke voor- en nadelen hebben e-bikes?

20 jun 2019
3 minuten

Minder bewegen op een e-bike

Soms gaat fietsen sneller dan wanneer u de auto zou pakken. Vooral in de stad. Bovendien is fietsen gezond. De meeste mensen fietsen hebben een stadsfiets. Ideaal om naar het station te fietsen. Of naar het stadscentrum. Dit zijn meestal korte ritten, van maximaal 10 minuten. Dit betekent wel 20 minuten beweging; 10 minuten heen en 10 minuten terug. Met een elektrische fiets beweegt u minder. Dit komt omdat er op een e-bike een motor zit. Die motor zorgt ervoor dat u minder hoeft te trappen. Of dat u sneller gaat als u evenveel trapt. Voor korte ritjes scheelt dat maar een paar minuten.

Een elektrische fiets is duurder

Een elektrische fiets is duurder dan een gewone fiets. Om te kopen, maar ook om te onderhouden. Daar komen nog extra kosten bij. Bijvoorbeeld voor een nieuwe fietsendrager op de auto. Een e-bike is te zwaar voor een 'standaard' fietsendrager. En dan betaalt u ook voor de fietsverzekering. Want stel dat u een aanrijding hebt. Of erger, dat de fiets gestolen wordt.

Elektrische bakfiets kopen

Heeft u (klein)kinderen? Een bakfiets is ideaal als kinderen gezellig met u meegaan. Het is altijd fijn om hen in de bak te zien zitten. Maar met een ongemotoriseerde bakfiets kan het lichamelijk wel zwaar zijn. Vooral als u een helling op moet. Met een elektrische fiets gaat dit een stuk makkelijker. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook elektrische bakfietsen te koop.