Geldzaken

Heeft u overwaarde op uw woning?

Geldzaken

Het verschil tussen de waarde van uw woning en het restant van uw hypotheekschuld is overwaarde. Werd uw huis meer waard? Dan heeft u misschien overwaarde. Ingewikkeld? We leggen het uit.

7 jan 2017
4 minuten

Overwaarde uitrekenen

U kunt makkelijk uw overwaarde uitrekenen door uw resterende hypotheekschuld af te trekken van de huidige waarde van uw woning. En een eventueel spaardepot daar bij op te tellen als u een spaarhypotheek heeft. Een simpel sommetje (als u de getallen kent):

De waarde van uw woning – restant hypotheekschuld + eventueel spaardepot = overwaarde>

Waarde van uw woning

Wat er nog aan hypotheekschuld open staat, weet u misschien al. Dat staat op het overzicht dat u elk jaar van uw bank of hypotheekverstrekker krijgt. U kunt dit overzicht ook altijd opvragen. De waarde van uw woning is wat lastiger te bepalen. U kunt uw woning laten taxeren door een makelaar. Maar dat kost geld. Er zijn ook andere manieren om de waarde van uw woning te beoordelen:

5 manieren

Om de waarde van uw woning te beoordelen

Ieder jaar moet u als eigenaar belasting betalen over de waarde van uw woning. U krijgt daarvoor van de gemeente een WOZ-beschikking. Daar staat ook de WOZ-waarde op. Dit is het bedrag waarop de gemeente de waarde van uw woning inschat. Toch is dit niet de meest nauwkeurige manier om de waarde van uw huis te vast te stellen. Gemeenten lopen met hun waardebepaling vaak wat achter de markt aan. En de WOZ-waarde is vaak aan de lage kant.
Woont u in een wijk met veel dezelfde woningen? Dan kan de waarde van een huis bij u in de buurt veel vertellen over de waarde van uw huis. Verkocht iemand in de buurt een huis dat lijkt op uw huis? Dan heeft u een goed idee van wat uw huis waard is.
Wilt u de overwaarde gebruiken om bijvoorbeeld een 2e hypotheek aan te vragen? Dan vraagt de bank of hypotheekverstrekker een taxatie van een beëdigd makelaar of taxateur. U weet dan precies wat uw woning waard is. Maar daar moet u dan wel iets meer voor betalen.
Het kadaster houdt precies bij wat er het laatst betaald is voor een huis. Wat u zelf voor uw huis betaalde, weet u waarschijnlijk wel. Maar misschien niet wat een vergelijkbaar huis in de buurt kostte. U kunt aan het kadaster vragen hoeveel er voor een woning is betaald of voor alle woningen in een heel postcodegebied. Dat geeft u een goed beeld van de waardestijging in uw wijk. U moet voor een overzicht van het kadaster wel betalen. Kijk op kadaster.nl/-/koopsominformatie.

U kunt ook met een online hulpmiddel de waarde van uw woning berekenen. Er zijn verschillende websites waarop u door een paar gegevens in te vullen een beeld krijgt van de waarde van uw woning. Kijk bijvoorbeeld eens op Calcasa.nl. Online taxatieberekeningen zijn bij Centraal Beheer niet te gebruiken voor bijvoorbeeld het online aanvragen van een nieuwe hypotheek of het aanpassen van de risico-klasse van uw lopende hypotheek.

Zonnepanelen

Meer over uw financiën

Meer lezen over wonen? Op Prettig Wonen vindt u informatie en inspiratie over het kopen, verkopen, verbouwen en verduurzamen van uw huis. En op Hypotheek Academie leert u meer over hypotheken.