Geldzaken
Geldzaken

5 manieren om uw hypotheeklasten te verlagen

Elke maand wat geld overhouden? Kijk eens naar uw hypotheek. Misschien bent u voordeliger uit met 1 van onze tips.

  • 19 mei 2015
  • 3 minuten
  • 0

1. Sluit uw hypotheek over

Loopt uw rentevast-periode bijna af? Dan kunt u uw hypotheek zonder boete oversluiten. Op dit moment is de rente vaak lager dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Oversluiten kan u dus flink geld schelen. U betaalt wel notaris-, taxatie- en advieskosten als u naar een andere hypotheekaanbieder gaat.

2. Kies een nieuwe rentevast-periode

Stel, uw rentevast-periode loopt voorlopig nog niet af. Maar de rente van nu is lager dan uw huidige rente. En daar wilt u van profiteren. Dan kunt u overstappen naar een nieuwe rentevast-periode. Daarmee heeft u voorlopig zekerheid over uw nieuwe hypotheeklasten. U betaalt hiervoor een vergoeding. 

3. Gebruik de overwaarde van uw huis

Woont u in een populaire buurt? Of is er veel vraag naar uw woningtype? Uw huis kan om verschillende redenen meer waard worden. Deze overwaarde kunt u gebruiken om uw rente te verlagen. Natuurlijk moet u wel kunnen laten zien dat uw huis voldoende in waarde is gestegen. Dat doet u meestal met een taxatierapport. Soms is een verklaring van de WOZ-waarde genoeg. Heeft u een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dan kunt u de rente niet verlagen. U betaalt dan namelijk al de laagst mogelijke rente. Ook als u al in de laagste risicoklasse valt, kunt u de rente niet verlagen.

Laatste artikelen

Euro in portemonnee

Uitsmeren lijfrente-uitkering kan lonen!

Lees meer
Prinsjesdag

Prinsjesdag: de plussen en minnen voor u

Lees meer

4. Los extra af

Uw rente kan dalen als u meer terugbetaalt dan uw normale maandbedrag. Vaak kunt u 10 tot 20% per jaar extra aflossen. Dat verschilt per hypotheekaanbieder. Voor onze Thuis Hypotheek is het bijvoorbeeld 20%. Meer mag, maar dan betaalt u meestal een vergoeding. De lagere rente krijgt u als u door de extra aflossing in een lagere risicoklasse komt. Wij verlagen de rente van de Thuis Hypotheek dan automatisch. Niet alle banken doen dit. Soms moet u hier zelf om vragen.

5. Verhuur uw woning 

Gebruikt u uw woning tijdelijk niet? Denk er dan eens over of u deze wilt verhuren. Een spannende optie, dat begrijpen we. Maar tegelijkertijd een leuke kans om de kosten voor uw hypotheek te delen met een huurder. Kijk wel goed of uw hypotheekaanbieder dit goed vindt. Met onze Thuis Hypotheek mag u uw woning tijdelijk verhuren via Airbnb.