Ouder stel is aan het onderhandelen voor een huis

Onderhandelen voor een huis: 5 tips

U heeft een mooi huis gevonden. De onderhandelingen kunnen beginnen. Waar houdt u rekening mee? En hoe begint u de onderhandelingen? Lees onze 5 tips.

Geldzaken 9 aug 2016 3 minuten

1. Buren kunt u niet kiezen

U kiest uw huis. De buren krijgt u erbij. Probeer voordat u een bod doet een beeld te krijgen van de buren. Is er een leuke relatie met de buren? Hebben mensen last van elkaar? Vraag dit voorzichtig aan de verkoper. Of bel even aan bij de buren om kennis te maken.

2. Plan uw verbouwplannen

U kunt de kosten voor de verbouwing meenemen in de hypotheek. Maar kunt u dat betalen? Weet u bij de eerste bezichtiging al wat u wilt verbouwen? Maak hier dan een plan voor. Zodat u vooraf weet waar u aan toe bent.

3. Blijf zakelijk maar vriendelijk

Heeft u uw droomhuis al gevonden? Dan is het soms lastig zakelijk te blijven. Toch moet u bij het kopen van een huis zakelijk blijven. Wat zijn de kosten? Wat krijgt u daarvoor? Is dat vergelijkbaar met huizen in de buurt? Kunt u de hypotheek over een paar jaar nog betalen? En kunt u de hypotheek nog steeds betalen als u met pensioen gaat?

4. Neem de tijd

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Neem hier de tijd voor. Zorg dat u goed geïnformeerd bent en laat u niet onder druk zetten. In bijvoorbeeld de Randstad wordt dit steeds moeilijker. Als u te lang wacht, is de woning misschien al weg. Probeer daarom al goed geïnformeerd naar de eerste bezichtiging te gaan.

5. Zorg voor onderhandelingsruimte

Heeft u vooraf goed berekend wat u aan hypotheek kunt krijgen? Dan weet u wat u kunt betalen. Houd rekening bij het openingsbod met de kosten die u nog verwacht. Maar zorg er ook voor dat er wat ruimte overblijft. Op die manier kunt u in de onderhandeling uw bod nog verhogen.