Van leegstand naar een levendig pand

Zakelijk
‘De Apenrots’ in Apeldoorn wacht op een nieuwe bestemming. Dankzij slim leegstandsbeheer is het gebouw intussen niet leeg en verlaten maar vol creativiteit.

Revolutionair ontwerp

“Een goed ontworpen gebouw moet van functie kunnen veranderen”, zei de befaamde architect Herman Hertzberger vorig jaar over zijn ‘Apenrots’ in het centrum van Apeldoorn. Hij ontwierp het iconische gebouw in 1972 voor Centraal Beheer. In die tijd was het een revolutionair ontwerp, opgetrokken uit beton met kubusvormige elementen. Van binnen bedacht Hertzberger grote open ruimtes, waardoor medewerkers hun collega’s overal zagen zitten, zelfs op andere etages. Het was het eerste gebouw in Nederland met heuse kantoortuinen.

Leegstand in de Apenrots

Na 40 jaar dienst te hebben gedaan als hoofdkantoor, werd de Apenrots te klein voor Centraal Beheer en staat het iconische gebouw leeg. De nieuwe eigenaar Certitudo Capital en architect Hertzberger willen de De Apenrots ombouwen tot ‘Hertzberger Parc’. Een hotspot om te wonen, werken en uit te gaan.

Geen dure beveiliging

De realisatie van ‘Hertzberger Parc’ laat nog even op zich wachten. In de tussentijd trok de leegstand veel hangjongeren en vandalen. Dure beveiliging dan maar om het bijzondere gebouw te bewaken? Nee, leegstandbeheerder Gapph geeft nu creatieve invulling aan de leegstand.

Natuurlijke beveiliging

“De Apenrots is één van de grootste leegstandsbeheerprojecten van Nederland”, vertelt Johan van Haaster, directeur van Gapph. Ze vroegen fotografen, beeldhouwers en andere kunstenaars tijdelijke ruimtes te huren. De Apenrots is nu niet langer verlaten, maar een bruisende omgeving.

Brug slaan naar de toekomst

Een goed ontworpen gebouw kan inderdaad van functie veranderen, al is daar wel meer voor nodig dan enkel een goed ontwerp. Johan van Haaster van Gapph: “Het is belangrijk dat een eigenaar open staat voor creatieve oplossingen tijdens de leegstand en ook nadenkt over de toekomst van het gebied.”