Geldzaken

Hoe kan ik beleggingsfondsen vergelijken?

Geldzaken

Beleggers vergelijken graag hoe beleggingsfondsen presteren. Daar wordt veel over gezegd en geschreven. Maar is een goede vergelijking wel te maken? En waarmee vergelijkt u dan? Onze experts geven u antwoord.

15 mei 2020
2 minuten

Fondsnamen vergelijken: appels met peren

Beleggingsfondsen van verschillende aanbieders vergelijken is lastig. Laat u niet te veel leiden door fondsnamen. Die lijken meestal op elkaar. Zo wordt met 'Neutraal' of 'Gemiddeld' ongeveer hetzelfde bedoeld. Maar vaak zijn er grote verschillen in het risicoprofiel en de beleggingsmix. Het ene neutrale fonds kan voor 50% uit aandelen bestaan, terwijl het andere neutrale fonds voor 40% uit aandelen bestaat. Als het 1e fonds een hoger rendement haalt dan het 2e fonds, is dit fonds dan ook beter? Nee, want dit is ook een gevolg van het hogere risico. Niet per se een gevolg van een beter beheerde portefeuille.

Hoe kan ik het risico vergelijken?

Aanbieders van beleggingsfondsen publiceren de Essentiële beleggersinformatie (Ebi) op hun website. Hierop staat een risicometer. Daarmee kunt u het risico van een beleggingsfonds inschatten en beleggingsfondsen met elkaar vergelijken. Kijk naast het risicoprofiel ook goed naar de samenstelling van de fondsen.

De benchmark

Het doel van een beleggingsfonds is vaak de benchmark verslaan. Bij een aandelenfonds kan dat de Dow Jones index zijn. Om een idee te krijgen hoe goed een fondsbeheerder voor u belegt, kunt u uw rendement ná kosten vergelijken met de benchmark. Maar ook dit moet u met een korreltje zout nemen. De beheerder kan de benchmark zelf kiezen. En de ene benchmark is makkelijker te verslaan dan de andere. De kosten, zoals lopende kosten, kunt u wel goed met elkaar vergelijken.

De keuze is aan u

Er zijn dus verschillende onderdelen waarop u beleggingsfondsen kunt vergelijken. Op rendement, risico, de prestatie ten opzichte van de benchmark en de kosten. Er zijn veel goede fondsaanbieders in Nederland. Maar geen enkele aanbieder heeft die glazen bol die de toekomst voorspelt. Het rendement dat u maakt met beleggen is toch vooral afhankelijk van het risico dat u zelf wilt en kunt lopen.