De kracht van rendement op rendement

Als de waarde van uw beleggingen groeit denkt u er misschien over om de winst op te nemen. Onze experts Aart en Jeroen leggen uit wat het effect kan zijn wanneer u dat níet doet. 

Geldzaken 9 apr 2021 2 minuten

Fictief voorbeeld

Beleggen doet u met geld dat u langere tijd kan missen. Stel dat u begint met € 1.000,- en 20 jaar belegt, met een jaarlijks rendement van 5%.

Rendement opnemen: € 1.000,- winst

Bij een positieve koersontwikkeling is het verleidelijk om jaarlijks uw rendement op te nemen. De waarde van uw belegging verloopt dan volgens de onderste lijn in de grafiek. Na 20 jaar heeft u € 2.000,-, ofwel een rendement van € 1.000,-

Rendement niet opnemen: € 1.600,- winst

Laat u uw rendement de hele periode op uw beleggingsrekening staan? Dan rendeert ook uw rendement en groeit de waarde van uw belegging steeds sneller. De waarde van uw belegging verloopt dan volgens de middelste lijn in de grafiek. Na 20 jaar heeft u € 2.600,-, ofwel een rendement van € 1.600,-.

Ook periodiek inleggen: € 2.307,- winst

Laat u uw rendement de hele periode op uw beleggingsrekening staan? En legt u elk jaar 50 euro in? Dan groeit uw vermogen nog harder. Na 20 jaar heeft u € 4.307,- ofwel een rendement van € 2.307,-.

Extra risicospreiding

Regelmatig een klein bedrag inleggen werkt. We noemen dat periodiek beleggen. Legt u een klein bedrag in en dalen de koersen daarna? Dan verliest u minder dan wanneer u in 1 keer een groot bedrag had ingelegd. En uw volgende inleg profiteert van de gedaalde koersen.

Stuivertje, stuivertje

In de grafiek ziet u de kracht van rendement op rendement. Dit principe wordt vaak uitgelegd met het voorbeeld van de stuiver. Stel dat u een stuiver heeft. Het lukt u om elke dag de waarde te verdubbelen. (Dat is een rendement van 100%). Na 1 week heeft u € 3,20. Maar na 3 weken heeft u al ruim € 50.000,-. En ruim voor het einde van de maand bent u miljonair. Reken maar na!