Succesvol beleggen

8 gouden regels die houvast geven

Het is belangrijk dat u begrijpt hoe beleggen werkt en wat het kan opleveren. Het doel is om uw geld te laten groeien. Als het goed gaat met de koersen lukt dat. Maar u kunt ook geld verliezen.

Bij Centraal Beheer kiest u zelf het risicoprofiel dat bij u past, van voorzichtig tot zeer ambitieus. Denk hierbij aan het doel waarvoor u belegt en wanneer u dat doel wilt bereiken. Als u dat weet, kent u ook uw beleggingshorizon. Hoe langer uw beleggingshorizon, hoe groter de kans op een positief rendement. Onthoud wel dat bij beleggen risico’s en kosten horen, hoe waterdicht uw plan ook is. Gelukkig kunt u er van alles aan doen om risico’s te beperken.

Beleggen doet u voor de lange termijn. En alleen met geld dat u niet direct nodig heeft. Koersen stijgen of dalen elke dag. Gaat het wat minder? Dan is er tijd om te wachten tot de koers weer aantrekt. Focus dus niet op morgen. Maar ga voor het resultaat op lange termijn. Onze experts geven tips.

Wed niet op 1 paard. Dat is een van de belangrijkste regels bij beleggen. Koopt u bijvoorbeeld aandelen van maar één bedrijf? Dan hangt het rendement af van het succes van dat bedrijf. Dat kan goed uitpakken, maar ook verkeerd. Door beleggingen zoveel mogelijk te spreiden, loopt u minder risico. Gaat 1 van de beleggingen de mist in? Dan kunnen andere beleggingen in uw portefeuille dat verlies opvangen. In de fondsen van Centraal Beheer maken we die mix al voor u. Zo spreidt u risico’s.

Een voorbeeld:

U heeft aandelen van 1 bedrijf. En u verwacht een rendement van 6% per jaar. Uw rendement hangt wel af van het succes van dat ene bedrijf. Stel dat u er aandelen van 10 andere bedrijven bijkoopt. Ook voor deze aandelen verwacht u een rendement van 6% per jaar. Dan blijft het verwachte rendement van uw portefeuille nog steeds 6%, maar het risico is een stuk lager. Uw rendement hangt niet langer af van het succes van maar één bedrijf.

Een koersdaling is heel normaal maar kan wel even schrikken zijn. Het is de kunst om niet in paniek te verkopen. Emotie is een slechte raadgever. Bepaal van tevoren wat u doet als het even minder gaat en laat u niet gek maken. Met regelmatig en consequent beleggen blijft u koersvast. Dat levert op termijn vaak een beter resultaat op.

Sommige analisten en beleggingsgoeroes voorspellen welke kant de beurs opgaat. En ze willen u overtuigen met de mooiste grafieken en ingewikkelde analyses. Feit is dat niemand die glazen bol heeft die de toekomst voorspelt. Anders waren we allang allemaal miljonair.

Beleggingsproducten zijn lastig met elkaar te vergelijken. Wat de ene aanbieder 'voorzichtig' noemt, heet bij de ander 'defensief' of 'behoudend'. En al zijn de namen gelijk, dan nog zijn er vaak grote verschillen in het risicoprofiel en de beleggingsmix. Appels en peren dus.

Alle aanbieders van beleggen rekenen kosten. Ze hangen onder meer af van de manier waarop u belegt, waarin u belegt en hoe vaak u handelt. Sommige kosten kunnen in de koers verwerkt zijn en snoepen dus van uw rendement. Let daarom goed op de verschillende soorten kosten waar u mee te maken krijgt. Bij Centraal Beheer zijn we daar helder over. We houden de kosten voor beleggen graag laag.