Geldzaken

Een beleggingsstrategie voor elke levensfase

Geldzaken

Starten met beleggen kan op elke leeftijd. Maar hoe mensen beleggen hangt ook af van hun leeftijd. Jongeren hebben tijd om vermogen te laten groeien. Oudere mensen hebben vaak meer geld over dat ze een tijdje kunnen missen.

23 jun 2021
3 minuten

Beleg met een doel

Wat wilt u bereiken met beleggen en hoeveel tijd heeft u daarvoor? De een wil over 10 jaar een mooie reis maken. De ander belegt om eerder te stoppen met werken of om vermogen op te bouwen voor een kleinkind. Het bedenken van een doel maakt het makkelijker om beleggen vol te houden.

Risico spreiden

Door te beleggen in (mix)fondsen zorgt u automatisch voor een flinke risicospreiding. Onze fondsbeheerders verdelen uw inleg over aandelen en obligaties van duizenden bedrijven. In meerdere landen en sectoren. Bij elk fonds hoort een risico. U bepaalt wat bij u past. Dat kan per levensfase anders zijn.

Leeftijd is een getal

Voor elke levensfase is er een beleggingsstrategie

Vaak is een 20-jarige nog niet bezig met het opbouwen van vermogen voor later. De inkomsten zijn nog laag. Jongeren geven het geld dat ze hebben, eerder uit aan de nieuwste smartphone of nieuwe modetrends. Op die leeftijd zijn er ook nog weinig financiële verplichtingen. Toch is het verstandig om al vroeg te starten met beleggen. Dat kan ook met een klein bedrag. Het grootste voordeel daarvan is dat er veel tijd is om vermogen te laten groeien. En maximaal gebruik te maken van de magische kracht van rendement-op-rendement.

Beleggers die in deze levensfase vermogen willen opbouwen voor hun pensioen of voor de studie van de kinderen hebben nog de tijd. Er is ruimte om bij eventuele tegenvallers bij te sturen. Daar kan een keuze voor een fonds dat vooral in aandelen belegt bij passen. Dit betekent meer risico, maar ook kans op meer rendement.

Voor 40-ers is het tijd om eens met een scherp oog naar het beleggingsdoel te kijken en uit te rekenen wat daar voor nodig is. Als het er naar uitziet dat het beleggingsdoel mogelijk niet gehaald wordt, kan de keuze voor een fonds met hogere risicocategorie een goede zijn. Hiermee is een hoger rendement mogelijk, maar ook het risico om geld te verliezen is groter. Als er financiële ruimte is, helpt het verhogen van de inleg natuurlijk ook. En rond je 40e is er nog steeds tijd om die inleg te laten groeien.

De tijd waarbinnen het beleggingsdoel gehaald moet worden is op 50-jarige leeftijd niet meer zo lang. Het eventueel vervroegde pensioen komt steeds dichterbij. Ligt u op koers? Dan kan het verstandig zijn over te stappen naar een fonds met minder risico. En dus meer obligaties dan aandelen.

Voorbij de 60 jaar is het beleggingsdoel vaak al dichtbij. De tijd om nog te herstellen na een mogelijk flinke koersdaling is relatief kort. In deze levensfase is er ook vaak ruimte om nog wat extra in te leggen. Mogelijk is de hypotheek afgelost of is er om een andere reden meer financiële ruimte.

Tijd om te genieten en uw belegde geld te gebruiken waarvoor u het wegzette. Maar heeft u plezier in het beleggen? U hoeft er natuurlijk niet mee te stoppen. Misschien wilt u uw belegde geld verdelen: een deel om van te genieten en een deel om nog verder te laten groeien. Mogelijk wilt u ook een deel wegzetten voor uw nabestaanden.

Bepaal uw eigen strategie

Uw beleggingsdoel, financiële ruimte en levensfase geven richting aan uw beleggingsstrategie. Maar hoe ú precies belegt bepaalt u zelf. Kijk goed welk risico goed bij u en uw financiële situatie past. 

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Periodiek beleggen 

Het juiste moment bepalen om beleggingen te kopen kan best lastig zijn. Na aankoop kan de koers natuurlijk stijgen, dalen of hetzelfde blijven. U kunt de kans op een ongunstig instapmoment verkleinen. Door niet al uw geld ineens in te leggen, maar periodiek te storten.

Opent u voor het eerst een beleggingsrekening bij Centraal Beheer? Dan ontvangt u nu € 65,- bonus bij een inleg van € 500,- of meer. Bekijk de actievoorwaarden.