Onderweg
Onderweg

7 stappen naar een 1e date met uw droomauto 

Misschien heeft u dat ook wel. Dat u verliefd kunt worden op een auto. Uw droomauto. Maar hoe vindt u die? Nou, net zoals u een partner zoekt. Stel vast wat u wilt, zoek goed, wees niet te kritisch en vergeet nooit uw hart.

  • 30 mei 2018
  • 3 minuten
  • 0

Alle dromen zijn hetzelfde

Hoe zorgt u ervoor dat uw droom werkelijkheid wordt? Eigenlijk is het antwoord hetzelfde voor een droomauto en een droompartner. Het lukt alleen maar als u de juiste stappen zet. Er helemaal voor gaat. En dan nog weet u nooit zeker of het lukt.

Soms lukt het gewoon niet

Dat zou toch geweldig zijn, als u de ware vindt. Maar misschien vindt u hem of haar niet. Of valt de ander toch tegen. Vergeet dan niet het plezier dat u aan het zoeken heeft beleefd. En wie weet, leert u van deze ervaring. Voor een volgende keer.

Daten met uw droomauto

In 7 stappen naar een 1e date met uw droomauto

1

Schrijf op hoe uw droomauto er uit moet zien

Maak een checklist van hoe uw droomauto er uit moet zien. Natuurlijk moeten er praktische zaken instaan. Zoals het budget. Voor de koop én voor de maandelijkse lasten. Maar ook: hoe zuinig moet de auto zijn? Hoeveel deuren moet hij hebben? Kan er ook een baby in?

Maar vergeet ook uw emoties niet. Welke kleur wilt u het liefste? Hoeveel anderen heeft hij al gehad? Vinden uw kinderen hem goed? En hoe lang wilt u blijven zoeken? Gebruik ook uw fantasie. Maar overdrijf niet. Fantaseer met eerdere auto’s in gedachten. Wat vond u geweldig bij deze auto’s? En wat zeker niet?

2

Doe alsof u de droomauto al heeft

Heeft u de checklist klaar? Lees deze dan hardop voor. Voelt iets niet goed? Verander dit. Of verwijder het. En lees nog eens voor. Totdat uw droomauto af is. Stel u nu voor dat u de auto echt heeft. Ziet u zich met deze auto al naar uw werk gaan? Of op vakantie met uw gezin? De bergen in? Als het helemaal klopt, dan is het echt uw droomauto.

3

Ga online op zoek naar uw droomauto

Online kunt u op veel manieren de ware vinden. De Nederlandse versie van Tinder voor auto’s bestaat helaas niet meer. Maar er zijn nog veel andere datingsites voor auto’s. Denk aan Marktplaats, Autoscout, Gaspedaal, Autotrader of AutoTrack. Kijk trouwens ook eens op de datingfora voor auto’s. Zoals het Nationaal Auto Forum en het forum van AutoWeek.

4

Denk maar zo: niets of niemand is perfect

Dromen zijn een beetje bedrog. Niets of niemand is perfect. Dat geldt ook voor auto’s. Wees daarom niet te kritisch. Bekijk ook auto’s die niet aan alle wensen voldoen. Misschien is een andere kleur juist spannend. En misschien is een auto wat minder zuinig, maar heeft deze wel meer ruimte.

Welke auto u ook wilt kopen, er zal altijd wel iets mis mee zijn. Maar dat is helemaal niet erg. Zeker als u van tevoren weet wat er niet helemaal goed is. Dan wordt u niet verrast. Wilt u weten of een gebruikte auto iets mankeert? Doe dan de kentekencheck. Wilt u weten of een nieuwe auto betrouwbaar is? Kijk dan naar de betrouwbaarheidscijfers van de Consumentenbond.

5

Bekijk de auto goed van binnen en buiten

Eindelijk is dan het moment daar. U heeft uw droomauto gevonden. En u gaat hem voor de eerste keer ontmoeten. Nu maar hopen dat u geen bindingsangst krijgt. En gaat twijfelen. Want u weet het, autoliefde wacht niet. Maar hap ook niet te snel toe. Rijd niet meteen weg als u hem de eerste keer ziet. Maar bekijk de auto goed. Ziet de lak er echt goed uit? Of is het als een dikke laag make-up die roest moet verbergen? Kijk ook of de auto eigenlijk niet ouder is dan gezegd. En veel meer kilometers heeft gemaakt dan gedacht.

U zal de eerste niet zijn die bedrogen wordt. Maar ja, liefde maakt blind. Neem daarom iemand mee als u de auto gaat bekijken. Bijvoorbeeld uw beste vriend. Een collega die veel van auto’s weet. Of uw ouders. Bij een autodate kan dat wel.

6

Ga op pad met uw auto

Ziet uw autoliefje er goed uit? Ga dan samen op pad. En maak een proefrit. Eventueel met uw vriend, collega of ouders. Rijd naar plekken die u kent. Rijd een bekende route. Dan hoeft u zich daar niet druk om te maken. Test hoe snel hij is. Hoe goed hij optrekt. Remt. Schakelt. Door de bochten gaat. En luister goed. Naar het geluid uit de muziekinstallaties. Maar laat ook stiltes vallen. Zodat u hoort of hij rare geluiden maakt. Gebruik ook uw andere zintuigen. Voelt het goed als u stuurt? Stinkt de auto? Of ruikt u juist niets?

7

Bepaal hoe ver u voor hem gaat

Beviel het uitje? Dan is het tijd voor de laatste stap: onderhandelen. Bedenk wat u voor hem over heeft. Houd vast aan het budget dat u bij stap 1 vaststelde. Hoe knap hij ook is. Misschien speelt de verkoper wel ‘hard to get’. En wil hij zo de prijs verhogen. Ga daar dan niet in mee. Anders krijgt u er misschien later spijt van. En komt u in de financiële problemen.

Maar ja, als het niet door gaat, is het wel balen. Eerst heeft u liefdesverdriet. Maar daar komt u vast wel overheen. Zoals dat gaat bij liefde. U wordt echt weer verliefd. Misschien op een zelfde auto. Oude liefde roest immers niet. Maar misschien heeft u het helemaal met hem gehad. En gaat u voor een andere droomauto.

Man belt na botsing

Er kan van alles gebeuren

Stel dat u eindelijk in uw droomauto rijdt. Maar u bent toch niet zo gelukkig. Omdat u zich zorgen maakt. Over wat er gebeuren kan. Over mogelijke schade. Waardoor uw droom uit elkaar spat. Gelukkig hebben we daarvoor de autoverzekering. Dat klinkt misschien niet romantisch. Maar dat is het wel. 

Speciaal aanbevolen