Onderweg

Heeft u een groene kaart nodig in de auto?

Onderweg

De groene kaart is het bewijs dat uw voertuig minimaal WA-verzekerd is. De kaart is niet overal verplicht, maar in sommige landen wel. Door Frankrijk rijden zonder groene kaart? Prima. De grens oversteken naar Marokko zonder het stukje papier? Niet doen. Lees hieronder alles over de groene kaart.

18 jun 2020
2 minuten

Wat is de groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Het is een document of een pasje. Op de kaart staan de landen waar de auto verzekerd is. Ook het verzekerde kenteken, de periode waarin het voertuig verzekerd is en het kaartnummer staan erop. Dat nummer schrijft u op het Europees schadeformulier als u schade heeft.

In welke landen heb ik een groene kaart nodig?

In de meest populaire Europese vakantiebestemmingen heeft u de kaart niet nodig. Al is het in een land als Turkije weer wel verplicht om de groene kaart bij u te hebben. Verwarrend? Bekijk dan deze lijst met landen waar de kaart wel en niet verplicht is. In de verplichte landen, moet u het origineel kunnen laten zien. U kunt een boete krijgen als u de kaart niet bij zich heeft. In andere landen is het handig een kopie mee te nemen. Om discussies over uw verzekering te voorkomen.

Aparte kaart voor de caravan

Soms heeft u voor een caravan of aanhanger een groene kaart nodig. Dit is het geval als uw caravan of aanhanger zwaarder weegt dan 750 kg. U bent dan verplicht om in alle landen een speciale groene kaart bij u te hebben. Is uw caravan of aanhanger lichter dan 750 kg? Dan moet u in Duitsland, Polen, Portugal, Kroatiƫ en Spanje alsnog een kaart bij u hebben. Ook als u op doorreis bent in deze landen.

Hoe kom ik aan een groene kaart?

Als u een verzekering afsluit voor uw voertuig dan krijgt u een groene kaart. Via de post of digitaal. U kunt de groene kaart voor uw voertuig via Mijn Centraal Beheer downloaden en uitprinten. Dat hoeft niet op groen papier.

Papieren auto