Autovakantie Duitsland: onze tips

Met de auto naar Duitsland op vakantie? Of op doorreis naar een andere bestemming? We zetten een aantal weetjes op een rijtje. Viel Spaβ!

Onderweg 18 jul 2019 2 minuten

File onderweg?

Onderweg naar uw bestemming kan het verkeer wel eens vastlopen. Op Duitse snelwegen wordt de middelste rijbaan dan vrijgehouden. Deze is bedoeld voor hulpdiensten.

Puntenrijbewijs Duitsland

Net als Nederland kent Duitsland een puntensysteem voor het rijbewijs. Dit systeem geldt ook voor Nederlanders. Per boete van € 60,- krijgt u 1 strafpunt. Per bekeuring kunt u maximaal 3 strafpunten krijgen. Bij 6 punten krijgt u een waarschuwing en bij 8 punten mag u niet meer verder rijden.

Met de auto naar Duitsland?

Tips voor een autovakantie naar Duitsland

Duitsland wilde in 2020 tol heffen. Maar dat plan is nu van de baan.

Er bestaan in Duitsland verschillende categorieën boetes. Een Verwarnung is een boete van maximaal € 55,-. U kunt deze direct betalen. Een Buβgeldbescheid is een boete voor zwaardere overtredingen. Deze krijgt u altijd thuisgestuurd.

Voor personenauto's gelden de volgende maximumsnelheden: Op snelwegen geldt er geen maximumsnelheid, tenzij anders aangegeven. Op autowegen mag u 110 km per uur en buiten de bebouwde kom 90 km per uur. Met een camper boven de 3500 kg mag u 100 km per uur op de auto(snel)weg en 80 km per uur buiten de bebouwde kom. Voor auto's met een caravan is de maximumsnelheid 80 km per uur. Binnen de bebouwde kom is de snelheid voor iedereen maximaal 50 km per uur.

In meerdere Duitse steden heeft u een milieusticker nodig. De zone waar ze gelden noemen we een Umweltzone. De benodigde sticker is op verschillende plaatsen online te bestellen. Of u koopt 'm onderweg bij een TÜV-station.

In Duitsland zijn de gevarendriehoek, de EHBO-verbanddoos en een veiligheidshesje de verplichte items die u in de auto moet meenemen. Zo gaat u goed voorbereid op weg!

Wist u dat...

Het Duitse automerk BMW van oorsprong een vliegtuigfabrikant was? Dit is terug te zien in het logo. Het stelt een witte propeller tegen een blauwe hemel voor. En het leuke is: u kunt zelfs een bezoek brengen aan hun fabrieken in München of Leipzig. Bijvoorbeeld als u op doorreis bent naar buurland Oostenrijk of Italië