Onderweg
Onderweg

Waarom we appen in het verkeer?

Appen in het verkeer is gevaarlijk. Maar toch is 89% van de mensen in het verkeer met hun telefoon bezig. Wat gebeurt er als we appen in het verkeer? Waarom doen we het en hoe kunnen we ermee stoppen?

  • 11 dec 2017
  • 2 minuten
  • 0

Even afgeleid

U rijdt 130 kilometer per uur op de snelweg. U bent 3 seconden met uw telefoon bezig. Dan rijdt u 100 meter zonder op de weg te letten. Ook als u af en toe snel kijkt, ziet u niet genoeg. Dat komt omdat u met uw gedachten nog bij uw telefoon bent.

In Nederland rijdt u 130 kilometer per uur op de snelweg, maar hoe hard mag u in andere landen rijden?

Oorzaak verkeersongeval

U kunt uw aandacht niet bij het verkeer houden als uw telefoon in de buurt is. Dat gebeurt ook met andere dingen. Rommelen met de radio en eten in de auto zijn de nummer 2 en 3 oorzaken van verkeersongelukken.

Appen in het verkeer

9 maanden na een stroomstoring worden er veel meer baby’s geboren dan normaal. Hoe kan dat toch? Als alles om ons heen saai is, gaan we vanzelf iets anders doen. Dat is met autorijden ook zo. Dat kost maar een klein beetje energie van onze hersenen. Daarom zoeken we naar afleiding. De telefoon biedt die afleiding. Maar die vraagt dan weer veel energie van onze hersenen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om op de weg te letten.

Laatste artikelen

noodhamer tegen ruit

Uitgelicht: de beste plek voor een noodhamer

Lees meer
Deuk in auto

Stijgt de premie na autoschade? Niet altijd!

Lees meer
Motorkap checken

Help! Mijn auto maakt een raar geluid

Lees meer

Appen niet accepteren

Volgens psychologen en wetenschappers zou appen sociaal onacceptabel moeten worden. Als duidelijk wordt dat iedereen in gevaar is als 1 iemand appt, zouden mensen sneller de telefoon links laten liggen.

Lees meer over de psychologie van het autorijden.

Handen aan het stuur auto