Over (uw) pensioen

Uitleg en antwoorden

Bekijk onze informatie over Wat is pensioen? In het filmpje leggen wij u in minder dan een minuut graag uit wat pensioen is.
U leest in uw Pensioen 1-2-3, uw Uniform Pensioenoverzicht of op www.mijnpensioenoverzicht.nl welk soort pensioenregeling u heeft.

U heeft een uitkeringsovereenkomst of een premieovereenkomst. Bij de uitkeringsovereenkomst staat de uitkering vooraf vast. Bij een premieovereenkomst staat de premie vast. Meer informatie hierover leest u bij Wat is pensioen? In een kort filmpje leggen we u er graag het verschil uit.

En op de website van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) leest u meer over de verschillende pensioenregelingen.
Een eindloonregeling is een uitkeringsovereenkomst. Bij de uitkeringsovereenkomst staat de uitkering al vast. Uw pensioen hangt af van het aantal jaren dat u in dienst was. En van hoeveel loon u op het laatst verdiende.
Een middelloonregeling is een uitkeringsovereenkomst. Bij de uitkeringsovereenkomst staat de uitkering al vast. Uw pensioen hangt af van het aantal jaren dat u in dienst bent geweest. En van hoeveel loon u gemiddeld verdiende.
Hier leest u meer informatie over uw pensioen.
De factor A laat zien hoeveel uw pensioen in een jaar is gegroeid. Hoe hoog deze factor is, hangt af van uw pensioenregeling. De factor A heeft u nodig als u een aanvullende lijfrenteverzekering heeft of wilt afsluiten. U heeft de factor A dan nodig om de fiscale ruimte daarvoor te berekenen.