U bent een nabestaande

Veel gestelde vragen

Overlijden doorgeven

Ging het om een pensioen­uitkering? Dan hoeft u het overlijden niet aan ons door te geven. Wij krijgen voor pensioen­regelingen deze gegevens van de gemeente via de Basisregistratie Personen (BRP). Deze gegevens mogen wij helaas niet gebruiken voor andere uitkeringen. Zoals bijvoorbeeld een lijfrente- of een arbeids­ongeschiktheids­verzekering. Voor die uitkeringen moet u als nabestaande het overlijden wel aan ons doorgeven.

Geef ons het overlijden alstublieft door. Stuur daarvoor een kopie van de overlijdensakte naar pensioenservice@achmea.nl.

U kunt een kopie van de overlijdensakte ook sturen naar:
Achmea Pensioenen
AP KC
Postbus 328
8901 BC Leeuwarden

De pensioenuitkering stopt na overlijden.

Nabestaanden­pensioen

Pensioen voor de partner als deelnemer aan een pensioenregeling overlijdt.
Het pensioen voor een kind als u overlijdt. Kinderen krijgen wezenpensioen tot een bepaalde leeftijd. Deze leeftijd staat in uw pensioenreglement. Controleer of u uw kinderen zelf moet aanmelden voor wezenpensioen. Meer informatie leest u in het pensioenreglement. Vraag dit na bij uw werkgever.
Soms krijgt de partner een Anw-uitkering van de overheid. De nabestaande krijgt dit niet altijd. Of de uitkering is laag. Een Anw-hiaatverzekering vult dit tekort (deels) aan.
Wij kijken na de overlijdens­melding voor wie een partnerpensioen was verzekerd. Heeft u recht op een partner­pensioen? Dan krijgt u van ons informatie over het partnerpensioen.

Denkt u recht te hebben op partner­pensioen neemt u dan contact met ons op.
U krijgt een partnerpensioen zolang u leeft.
U krijgt uw tijdelijk partnerpensioen tot de einddatum. U krijgt hierover meer informatie als u het tijdelijk partnerpensioen krijgt.
Wij kijken na de overlijdensmelding voor wie een wezenpensioen was verzekerd. Heeft u recht op wezenpensioen? Dan krijgt u van ons informatie over het wezenpensioen.

Denkt u recht te hebben op wezenpensioen neemt u dan contact met ons op.
Het hangt van de pensioenregeling af hoe lang u wezenpensioen krijgt.
Het hangt van de pensioen­regeling af hoe lang u wezenpensioen krijgt. Studeert u? Dan krijgt u ieder jaar bericht van ons in augustus. Bij dit bericht zit een studieverklaring. Uw onderwijs­instelling moet deze studieverklaring invullen en ondertekenen.
Ja, laat dit dan meteen aan ons weten. Stuur een e-mail naar pensioenservice@achmea.nl. Wij kunnen het wezenpensioen dan op tijd stoppen. Zo voorkomt u dat u het teveel aan wezenpensioen moet terugbetalen.
Er zijn 2 manieren om een rekeningnummer door te geven:
 1. U mailt het inlichtingenformulier naar: pensioenservice@achmea.nl
 2. U stuurt het inlichtingenformulier naar:
  Achmea Pensioenen
  AP KC
  Postbus 328
  8901 BC Leeuwarden
U krijgt van ons eerst informatie over de hoogte van de partnerpensioen- of wezen­pensioen­uitkering. U krijgt daarna rond de 25ste van de maand uw pensioen. Woont u in het buitenland? Dan krijgt u uw geld enkele dagen later.

Samenwonen/trouwen

Samenwonen of trouwen heeft geen gevolgen voor uw partnerpensioen.

Verhuizen

U hoeft uw verhuizing niet aan ons door te geven. Wij krijgen deze gegevens van uw gemeente via de Basisregistratie Personen (BRP). Deze gegevens mogen wij helaas niet gebruiken voor andere verzekeringen. Zoals bijvoorbeeld een schade­verzekering of een lijfrente­verzekering.

U stuurt u een mail naar pensioenservice@achmea.nl. Noem daarin:

 • uw naam;
 • uw oude adres;
 • uw nieuwe adres;
 • uw Burger Service Nummer (BSN).