Kapitaal laten uitkeren

U wilt uw kapitaal laten uitkeren. Dan heeft u 2 mogelijkheden:

 1. U wilt uw kapitaal in 1 keer laten uitkeren
  Dit is mogelijk. Maar meestal fiscaal ongunstig omdat het belastingtarief hoger kan zijn. U moet namelijk in 1 keer inkomstenbelasting betalen over het bedrag dat u ontvangt.
  • Is uw vrijkomend kapitaal lager dan € 4.303,- (2016)? Dan betaalt u alleen inkomstenbelasting.
  • Is uw vrijkomend kapitaal hoger dan € 4.303,- (2016)? Dan kunt u daarnaast een boete (revisierente) krijgen van de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van het fiscale regime van uw lijfrente.

  Heeft u meerdere lijfrenten bij dezelfde bank of verzekeraar? Dan moet u de waarde van deze lijfrenten bij elkaar optellen.
  Lees meer hierover in de belastingregels onder 1b, 2b en 3b (afhankelijk van uw fiscale regime).

   

 2. U wilt een periodieke uitkering

  U sluit dan een nieuw product af. Hieruit ontvangt u op vaste momenten uitkeringen. Bijvoorbeeld maandelijks. Wij houden over deze uitkeringen belasting in. De uitkeringsmogelijkheden zijn afhankelijk van uw leeftijd en de belastingregels.

  Centraal Beheer biedt 2 uitkeringsproducten

  • Extra Pensioen Inkomen
   U ontvangt vanuit deze geblokkeerde spaarrekening op vaste momenten een vast bedrag.
  • Garantie Inkomen
   U kunt bij dit verzekeringsproduct kiezen voor een tijdelijke of levenslange uitkering.

  Wij hebben de belangrijkste verschillen tussen Extra Pensioen Inkomen en Garantie Inkomen voor u op een rij gezet.

  Welk product past het best bij u?

  Dat hangt af van uw wensen, situatie, het soort lijfrenteproduct en welke belastingregels gelden voor uw huidige product. Informeer daarom altijd bij uw huidige aanbieder welke voorwaarden en belastingregels voor uw product gelden. Of neem voor meer informatie contact met ons op.

  NB: Wij en andere aanbieders gebruiken vaak het woord pensioen in de productnamen. Dit doen wij omdat een lijfrenteproduct een aanvulling is op uw pensioen en/of AOW.

  Maak uw keuze op tijd

  Bereikt uw lijfrentekapitaal de einddatum? Dan moet u van de Belastingdienst binnen een vastgestelde periode bepalen wat u met dit kapitaal wilt doen. Meer informatie over belastingregels.

  U kiest zelf waar u uw kapitaal laat uitkeren

  U kunt uw kapitaal laten uitkeren door een andere bank of verzekeraar dan waar u het heeft opgebouwd. We spreken dan van kapitaaloverdracht.

  U kunt met of zonder advies een product afsluiten

  Het afsluiten van een nieuw product en het eventuele gegeven advies brengen kosten met zich mee. Meer over de kosten leest u in ons Dienstverleningsdocument ‘Vermogen opbouwen’.

  Lees meer over de voor- en nadelen van het afsluiten van producten met of zonder advies.