U toont aan dat uw huis meer waard is geworden

Is uw huis meer waard geworden? Dan kunt u misschien de rente van uw hypotheek verlagen. Daardoor dalen uw lasten. Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan verandert ook uw inleg of premie. U moet wel kunnen aantonen dat uw huis voldoende in waarde is gestegen. Heeft u een hypotheek met NHG, of zit u al in de laagste risicoklasse. Dan kunt u uw rente niet verlagen. U betaalt dan al de laagst mogelijke rente.

 • Is het resterende hypotheekbedrag lager dan 80% van de WOZ-waarde en maximaal € 300.000,-? Dan bewijst u de huidige woningwaarde met de WOZ-opgave van uw gemeente. 
 • Is het resterende hypotheekbedrag hoger dan  € 300.000,-? Of is uw hypotheekbedrag hoger dan 80% van de WOZ-waarde? Dan bewijst u de huidige woningwaarde met een officieel taxatierapport. 

Mail de WOZ waarde of het taxatierapport naar info@centraalbeheer.nl met het verzoek om de risicoklasse van uw hypotheek te verlagen.

U lost extra geld af

Hoe kleiner uw lening in verhouding tot de waarde van uw woning, hoe lager uw rente. Lost u dus extra af? Dan kunt u in een lagere risicoklasse komen. Als dat het geval is, kunnen wij de risico-opslag op uw hypotheek verlagen. Uw rentepercentage gaat dan omlaag. Daardoor dalen uw lasten. Heeft u een hypotheek met NHG of zit u al in de laagste risicoklasse? Dan kunt u uw rente niet verlagen. U zit dan al in de laagst mogelijke risicoklasse. Lees op deze pagina hoe u extra kunt aflossen. Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan verandert ook uw inleg of premie.

U heeft een Kwartaal Variabele Rente en wilt een vaste rente

Verwacht u dat de rente gaat stijgen? Dan kunt u uw Kwartaal Variabele Rente vastzetten. U krijgt dan de rente van de dag waarop wij het formulier ontvangen.

Wij verwerken de wijziging zo:

 • Is uw verzoek uiterlijk op de 14e van de maand bij ons binnen? Dan gaat de wijziging de 1e dag van de volgende maand in. Bijvoorbeeld:
  Ontvangst van uw verzoek: 13 januari 2019
  Ingangsdatum: 01 februari 2019
  U krijgt de rente van: 13 januari 2019
 • Is uw verzoek na de 14e van de maand bij ons binnen? Dan gaat de wijziging 2 maanden later in, op de 1e dag van de maand. Bijvoorbeeld:
  Ontvangst van uw verzoek: 15 januari 2019
  Ingangsdatum 01 maart 2019
  Datum rente vaststelling 15 januari 2019

Bekijk de vaste rentes waaruit u kunt kiezen. Uw rente vastzetten? Vul het formulier in (pdf).

U heeft een vaste rente

Is de rente die u nu betaalt hoger dan onze actuele rente? U kunt ook op de volgende manieren uw rente aanpassen:

1. Loopt uw rentevast-periode af, dan ontvangt u van ons een nieuw voorstel
6 Maanden voor het aflopen van uw rentevast-periode informeren wij u hierover. 3 Maanden voor het aflopen sturen wij u een nieuw rentevoorstel. Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan verandert ook uw inleg of premie. Aan het einde van uw rentevast-periode kiest u een nieuwe rentevast periode met de bijbehorende rente. U betaalt hiervoor geen kosten. Maar u kunt aan het einde van de rentevast-periode ook kiezen om over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder. U betaalt dan geen boete, maar wel de kosten voor advies en notaris.

2. U vraagt ons om u alvast een nieuw aanbod te doen
U kunt ons altijd vragen om u een nieuw aanbod te doen. Dat doen we dan voor een bepaalde periode. U kunt dan ook kiezen voor een variabele rente. U betaalt geen kosten voor bijvoorbeeld de notaris. Maar u betaalt meestal wel een vergoeding voor de rente die wij dan mislopen. Houdt u daar rekening mee. Lees meer over de boeterente. Wilt u uw rente tussentijds aanpassen? Vraag een rentevoorstel aan (pdf). Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan verandert ook uw inleg of premie.

3. U vraagt rentemiddeling aan
Rentemiddeling is soms een goede manier om uw maandbedrag te verlagen. Het is ook een manier om zekerheid te ‘kopen’ als u een rentestijging verwacht. Bij rentemiddeling betaalt u de vergoeding voor ons renteverlies niet in 1 keer. In plaats daarvan verwerken we de vergoeding in uw nieuwe rente. Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan verandert ook uw inleg of premie. Als u kiest voor rentemiddeling betaalt u € 250 administratiekosten. U kunt maximaal 1 keer per 12 maanden rentemiddeling aanvragen voor uw hypotheek.

Wilt u gebruik maken van rentemiddeling?

Stuurt u dan een e-mail naar info@centraalbeheer.nl. Of bel even Apeldoorn: (055) 579 8100. Dat kan van maandag tot en met donderdag van 8:00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur.

U ontvangt van ons een voorstel

Hierin vindt u de nieuwe rente voor uw hypotheek. Wilt u weten hoe uw nieuwe rente na rentemiddeling is opgebouwd? Met onze rekentool bieden wij u dit inzicht. Ook leest u meer in de brochures: