Subsidie­regelingen energie­besparende maatregelen

Maak uw huis energiezuinig

Voor het nemen van energiebesparende maatregelen in uw huidige woning kunt u speciale subsidies of leningen aanvragen. Wilt u bijvoorbeeld een zonneboiler installeren? Of dakisolatie? Of het glas in uw woning vervangen door hoogrendementsglas? Bij het Rijk en de gemeente kunt u verschillende subsidies aanvragen om dit in uw huis te realiseren.

Subsidie om energie te besparen

De overheid stimuleert energie besparen. Daarom kunnen eigenaar-bewoners en Vereniging van Eigenaars subsidie aanvragen voor:

  • Spouwmuurisolatie
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie en/of bodemisolatie
  • Hoogrendementsglas

Meer hierover leest u op de site van de overheid.

Subsidie om zelf energie op te wekken

Met de Investerings­subsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een bijdrage krijgen voor het kopen van:

  • Zonneboilers
  • Warmtepompen
  • Biomassaketels
  • Pelletkachels

Op de site van RVO leest u meer over deze subsidieregeling.

Subsidie via uw gemeente

Bij sommige gemeenten kunt u ook subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Welke subsidies dat zijn kunt u vinden via www.energiesubsidiewijzer.nl.

Zonnepanelen

Voor zonnepanelen kunt u de btw terugvragen bij de Belastingdienst. U kunt voor de Belastingdienst ondernemer worden omdat u met uw zonnepanelen stroom levert. Dit heeft als voordeel dat u de btw over de aanschaf en installatie terug kunt krijgen. Nadeel is dat de belastingdienst ook btw gaat heffen over de opbrengsten van de geleverde stroom. Maar valt u onder de ‘kleine ondernemers­regeling’? Dan hoeft u deze btw niet te betalen. Op de site van de Belastingdienst leest u hoe u btw op zonnepanelen kunt terugvragen. Gemiddeld heeft u in 7 jaar uw installatie terugverdiend.

Leningen

Bij verschillende partijen kunt u een lening afsluiten, specifiek voor het nemen van energiebesparende maatregelen in uw eigen huis. De lening is vaak een persoonlijke lening met een gunstiger rentetarief of voorwaarden. Voorbeelden hiervan vindt u op deze sites:

Energie­besparende maatregelen financieren in uw hypotheek

Koopt u ander huis? Dan kunt u bij de Leef Hypotheek energiebesparende maatregelen ook meefinancieren.