Risico-opslag

Het indekken van risico door de hypotheekverstrekker

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bestaat er voor de bank een hoger risico dat u het hypotheekbedrag niet terugbetaalt. We verwerken dat extra risico in de rente die u betaalt. Dit noemen we de risico-opslag. Het rentetarief voor hypotheken zonder NHG bestaat uit een basis rente tarief en een risico-opslag.

Zo wordt risico-opslag bepaald

De verhouding tussen uw hypotheek en de marktwaarde van uw woning bepaalt de risico-opslag. Hoe lager uw lening is in verhouding tot de marktwaarde van uw woning, hoe lager de risico-opslag is. Hoe hoger deze verhouding is, hoe hoger de risico-opslag is. De verhouding tussen de waarde van uw woning en het geleende bedrag geven we aan met een percentage. We kennen de volgende percentages:
NHG
<60%
 <70%
 <80%
<85%
<90%
<95%
<100%
>100%
Een onafhankelijke partij bepaalt wat de marktwaarde van uw woning is. U kunt de marktwaarde laten bepalen door uw woning te laten taxeren door een taxateur. Een taxateur is een deskundig persoon die de waarde van het huis kan inschatten en staat geregistreerd in een register van taxateurs. U kunt voor de marktwaarde van uw woning ook gebruik maken van de WOZ-waarde. Dat is de waarde die de gemeente per woning bepaalt. Uw gemeente stuurt u elk jaar per brief een opgave van de WOZ-waarde. Uw hypotheekschuld mag niet hoger zijn dan 80% van de marktwaarde van de woning.

De risico-opslag kan wijzigen als de waarde van uw huis stijgt

U moet dan wel bewijzen dat uw woning meer waard is geworden. Als wij de waardestijging groot genoeg vinden, geldt er een andere (lagere) risico-opslag. Hiervoor geldt de risico-opslag die hoort bij uw huidige rente. Verandert de risico-opslag als u de hypotheeklening verhoogt of verlaagt? Ook dat kan. Als de verhouding tussen de lening en de marktwaarde verandert, geldt er een andere risico-opslag. Hiervoor geldt de risico-opslag die hoort bij uw huidige rente.