Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een reservering in uw hypotheek speciaal bedoeld voor bouw of verbouw. Zo kunt u de aannemer betalen zodra hij een deel van de bouw oplevert. En heeft u geld bij de hand zodat u iedere stap in het bouwproces direct kunt afrekenen.

Heeft u een huis op het oog? Maar er moet verbouwd worden? Dan kan een bouwdepot uitkomst bieden. Of misschien wilt u een nieuwbouwwoning kopen. Ook dan kunt u een bouwdepot goed gebruiken.

Bouwdepot voor de verbouwing van uw bestaande woning

U heeft een huis en u wilt er wat aan verbouwen. Maar u heeft geen eigen geld. U heeft dan geld nodig om de verbouwplannen te realiseren. U kunt daarvoor mogelijk uw hypotheek verhogen. Dat kunt u doen via een verhoogde inschrijving of een tweede hypotheek aan te vragen. U moet dan wel naar de notaris. De waarde van uw woning moet dan voldoende zijn of door de verbouwing toenemen. U kunt uw makelaar vragen om een waardebepaling na verbouwing op te maken. Het geld voor de verbouwing storten wij dan in een bouwdepot. Hieruit kunt de verbouwing betalen.

Bouwdepot voor de verbouwing van uw nieuwe woning

U wilt een huis kopen en er wat aan verbouwen. Maar u heeft geen eigen geld. U heeft dan een bouwdepot nodig om de verbouwplannen te financieren. Dat kan via uw hypotheek. De waarde van uw woning moet voldoende zijn of door de verbouwing toenemen. U kunt uw makelaar vragen om een waardebepaling na verbouwing op te maken. Bij het bepalen van de hoogte van uw hypotheek houdt Centraal Beheer rekening met deze waarde.

Uw nieuwbouw huis betalen

Als het huis nog gebouwd moet worden, betaalt u het huis in delen. U betaalt dan iedere keer dat een fase in het bouwproces is afgerond een deel van de koopsom. Dit bedrag kunt u betalen uit het bouwdepot dat is verbonden aan uw hypotheek.

Hoeveel heeft u nodig voor uw verbouwing?

Als u een nieuwbouw huis heeft, weet u precies hoeveel de bouw gaat kosten. En wat de waarde van het huis is als het klaar is. U betaalt dan steeds zodra een bouwfase is afgerond. Het geld is beschikbaar zodra u het nodig hebt. Als u een bestaand huis verbouwt, is het belangrijk vooraf een goed beeld te krijgen van de kosten. Een architect of een aannemer kan u daarmee helpen. Van uw aannemer en architect kunt u een duidelijke offerte krijgen voor alle bouwplannen.

U betaalt rente over uw bouwdepot

Het geld in bouwdepot leent u van de bank, net zoals de rest van de hypotheek. Voor het totale bedrag betaalt u het overeengekomen percentage. Voor het geld dat nog in depot staat, ontvangt u het overeengekomen rentepercentage minus 1%. Het bouwdepot kost u dus 1% rente per jaar. Het is dus belangrijk het geld niet langer in bouwdepot te houden dan noodzakelijk. Of meer te lenen dan nodig is.