Stel, u weet al heel wat van hypotheken. U kent de verschillende vormen. En u kent uw eigen financiële situatie. Dan kunt u er ook voor kiezen om uw hypotheek online zelf aan te vragen. Dat kan niet bij alle hypotheekaanbieders. En vaak zijn er voorwaarden verbonden aan het zelf aanvragen van een hypotheek. In het aanvraagproces krijgt u meestal vragen over de volgende onderwerpen:

Vragen over uw hypotheekkennis

Om aan te tonen dat u zonder advies een hypotheek kunt aanvragen, moet u een aantal vragen beantwoorden. Dit is wettelijk bepaald. De vragen gaan over hypotheekvormen, belastingen en aflossen van de hypotheek. Koopt u samen een huis? Dan moet uw partner ook een toets doen. Het is belangrijk dat u veel vragen goed heeft. Anders is het misschien toch verstandiger om de hulp van een adviseur in te schakelen.

Vragen over uw situatie

Om u de juiste hypotheek aan te bieden, heeft de aanbieder veel gegevens van u nodig. U vult allerlei persoonsgegevens in. En u geeft informatie over uw financiële situatie. Daarnaast beantwoordt u een aantal vragen over uw nieuwe woning. Vaak wordt er gevraagd om een taxatierapport.

Vragen over uw hypotheek

Een ander onderwerp is de samenstelling van uw hypotheek. Welke hypotheekvorm kiest u, welke rentevast-periode. U stelt zelf uw eigen hypotheek samen.

Kunt u uw hypotheek blijven betalen?

Belangrijk bij een hypotheek is, dat u uw hypotheek kunt blijven betalen. Nu en in de toekomst. U kunt zich verzekeren voor verlies van inkomen of onverwachte gebeurtenissen met verschillende verzekeringen.

Kosten zelf hypotheek aanvragen

U betaalt altijd kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Vraagt u zelf een hypotheek aan, dan liggen de kosten een stuk lager dan wanneer u dit via een adviseur zou doen. Gemiddeld betaalt u tussen € 400,- en € 800,-. Past het bij u? Dan is het een voordelige optie.