Waarom moet u een toets doen?

Als u een hypotheek zonder advies afsluit, maakt u zelf belangrijke keuzes. Een verkeerde keuze kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat u voldoende kennis en ervaring heeft over hypotheken. Wij moeten dat volgens de wet toetsen.

Gebruik de vragen als vervanger voor de Kennis- en Ervaringstoets

Als u zelf een hypotheek afsluit, moet u laten zien dat u genoeg weet over hypotheken. Dat is wettelijk zo afgesproken. Bij Centraal Beheer doet u dat door een ‘Kennis- en Ervaringstoets’. Die maakt u als u de hypotheek gaat aanvragen. Heeft u voor die tijd de Hypotheek Academie al gedaan? En genoeg toetsvragen goed beantwoord? Dan kunt u dit resultaat als vrijstelling gebruiken voor de Kennis- en Ervaringstoets, als u een Thuis Hypotheek aanvraagt.

Uw partner moet ook een toets doen

Vraagt u een hypotheek aan samen met uw partner, dan moet ook uw partner de Kennis- en Ervaringstoets doen.

Slaagt u of uw partner niet?

Heeft u of uw partner te weinig vragen goed beantwoord? Dan kunt u in de Hypotheek Academie een herkansing doen. U krijgt dan 14 vragen op een rijtje. U hoeft dus niet opnieuw per hoofdstuk de vragen te beantwoorden. Het is misschien wel handig om de hoofdstukken nog eens door te nemen. Of om een adviseur in te schakelen, als u een hypotheek wilt gaan afsluiten.

Haalt u of uw partner de herkansing niet?

Wilt u een hypotheek afsluiten? Dan raden wij u aan om dit te doen samen met een adviseur. U merkt ongetwijfeld dat de Hypotheek Academie u al op weg heeft geholpen.