Hypotheek na overlijden

De hypotheek blijft doorlopen tot uw nabestaanden een wijziging doorgeven

Bij het overlijden van iemand die een hypotheek op zijn naam heeft staan, zijn verschillende scenario’s mogelijk. De hypotheek moet altijd wijzigen, maar de hypothecaire lening blijft bestaan en maandelijkse aflossing loopt door totdat de nabestaanden aangeven wat er met de hypotheek moet gebeuren.

 1. Nabestaanden melden het overlijden
  Een hypotheekverstrekker moet door de nabestaanden op de hoogte gebracht worden van overlijden. De hypotheekverstrekker past zijn correspondentie aan en vraagt allerlei stukken op, zoals akte van overlijden of een verklaring van erfrecht.
 2. Overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan hypotheek?
  Is er een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek en weet de hypotheekvestrekker wat de overlijdensdatum is, dan kan het verzekerde bedrag berekend en uitgekeerd worden. Standaard wordt dit bedrag van de hypotheeksom afgetrokken. Als nabestaanden iets anders willen, dan moeten zij dit specifiek aangeven.
 3. De hypotheek moet gewijzigd worden
  Er kunnen verschillende situaties voorkomen. In alle gevallen regelt een adviseur de wijziging van de hypotheek.
  • Partner van overledene blijft in het huis wonen
   Als de hypotheek op 2 namen stond en de partner in het huis wil blijven wonen, dan doet de financieel adviseur een inkomenstoets en bekijkt of de partner alleen de lasten kan dragen.
  • Partner van overledenen gaat verhuizen naar een andere koopwoning
   Een adviseur regelt een nieuwe hypotheek voor de partner.
  • Nabestaanden verkopen het huis
   De hypothecaire lening moet afgelost worden. Een financieel adviseur helpt om de financiën rondom de verkoop te regelen voor de nabestaanden.
  • Nabestaanden gaan in het huis wonen
   Een adviseur vraagt een nieuwe hypotheek aan voor de nabestaanden. Hiervoor zijn in ieder geval een verklaring van erfrecht en inkomensbescheiden nodig.

Bij Centraal Beheer

Geef een overlijden door bij Centraal Beheer. Wij zorgen ervoor dat uw verzekeringen worden aangepast en nemen contact op over uw hypotheek.