Krediethypotheek

Een doorlopend krediet met uw woning als onderpand

Elke hypotheek is een lening. Bij de meeste hypotheekvormen is het een lening waarmee u een woning koopt. Tijdens de looptijd betaalt u de lening terug. Een krediethypotheek werkt anders. Het is een doorlopend krediet dat u extra bestedingsruimte geeft. De woning is daarvoor het onderpand.

Lenen vanuit de overwaarde

Aan een krediethypotheek zitten voor- en nadelen. Er zijn speciale voorwaarden voor het afsluiten hiervan. Vaak geldt, dat u alleen de overwaarde van de woning kunt benutten voor de lening. Of een deel daarvan. De waarde van de woning kan dalen, daarom is het belangrijk om goed te bekijken welk bedrag u leent.

Aflossen en opnemen mag op elk moment

Een krediethypotheek heeft geen vaste afspraken over maandelijkse aflossing. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u opneemt. De rente die u betaalt, is variabel. En vaak hoger dan de ‘normale’ hypotheekrente. Maar lager dan die van een doorlopende lening. De bank loopt namelijk minder risico als u de lening niet meer kunt terugbetalen. Omdat uw woning het onderpand is.

Voor- en nadelen krediethypotheek

Voordelen krediethypotheek

  • Maandelijks aflossen is niet verplicht
  • Opnemen kan op elk moment

Nadelen krediethypotheek

  • Hogere rente
  • Rente is niet aftrekbaar

Renteaftrek krediethypotheek

De rente van de krediethypotheek is niet aftrekbaar. De lening mag wel worden opgegeven in box 3 als schuld. Maar er zijn afspraken over de hoogte van het bedrag. De grens is € 3.000,- voor een alleenstaande en € 6.000,- voor fiscaal partners.

Bij Centraal Beheer

Centraal Beheer biedt deze hypotheekvorm niet aan. Bekijk de andere hypotheekvormen.