Er zijn verschillende redenen waarom u uw hypotheek wilt wijzigen:

A. Wijzigingen in uw persoonlijke situatie

 1. U gaat scheiden
  Ga naar de adviseur om uw hypotheek op 1 naam te zetten.
 2. Uw partner is overleden 
  Uw hypotheek wijzigt omdat u (een deel van) uw hypotheek kunt aflossen. Een adviseur kan u precies vertellen wat er gaat wijzigen.
 3. U kunt de hypotheek niet meer betalen
  Stel u heeft geen inkomen meer. U bent ontslagen of arbeidsongeschikt geraakt. Een adviseur kan u adviseren wat u het beste kunt doen in uw situatie.

B. U wilt een hoger bedrag lenen

Blijft u in het huis wonen en wilt u een extra bedrag lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing? U kunt dit op 2 manieren regelen.

 1. Via een verhoogde inschrijving
  Heeft u bij het afsluiten van uw huidige hypotheek al een hogere hypothecaire inschrijving geregeld, dan kunt u uw hypotheekbedrag verhogen. Dat kan alleen via een adviseur. Deze kijkt opnieuw naar uw inkomsten en uitgaven en geeft u advies. U hoeft niet naar de notaris om de hypotheekakte aan te laten passen. U heeft dus geen notariskosten . U betaalt wel advieskosten.
 2. Met een extra hypotheek
  Met uw adviseur kiest u zelf welke hypotheekvorm u wilt. En hoelang u de rente vastzet. U moet hiervoor wel opnieuw naar de notaris.

C. U wilt uw rente aanpassen

 1. Vraag om een nieuw aanbod
  U betaalt geen kosten voor bijvoorbeeld de notaris. Maar u betaalt wel een vergoeding voor de rente die de hypotheekverstrekker misloopt.
 2. Vraag om rentemiddeling
  De rente die de hypotheekverstrekker misloopt, wordt verwerkt in uw nieuwe rente.
 3. Is uw huis meer waard geworden?
  Dan kunt u misschien de rente van uw hypotheek verlagen. Daardoor dalen uw lasten. U moet wel kunnen aantonen dat uw huis voldoende in waarde is gestegen. Dat doet u meestal met een taxatierapport. Soms is een verklaring van de WOZ-waarde genoeg. Heeft u een hypotheek met NHG? Dan betaalt u al de laagst mogelijke rente.
 4. Lost u extra af?
  Dan kan de risico-opslag in uw hypotheekrente mogelijk omlaag. Daardoor daalt uw maandbedrag. De meeste banken passen de risico-opslag automatisch aan bij een extra aflossing. Heeft u een hypotheek met NHG? Dan zit er geen risico-opslag in uw hypotheekrente.

Let op: als u toeslagen heeft van de Belastingdienst dan heeft aflossen mogelijk ook gevolgen voor de hoogte van uw toeslagen.

Woning onder water en restschuld

Uw woning staat onder water als uw huis, nadat u het kocht, minder waard is geworden. U hebt dan een restschuld. De restschuld is het deel van uw hypotheek dat na verkoop van uw huis niet kan worden afgelost. Bij de aankoop van een nieuw huis of het wijzigen van uw hypotheek, moet u rekening houden met deze restschuld.
U kunt om verschillende redenen uw hypotheek willen wijzigen. Omdat dit gevolgen heeft voor uw toekomstige financiƫle situatie loopt een inhoudelijke wijziging van uw hypotheek altijd via een adviseur.