Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de marktwaarde. De marktwaarde van een nieuwbouwwoning bestaat uit:

  • De koopprijs van de grond of de afkoopprijs van de erfpacht;
  • De koop/aanneemsom, inclusief meerwerk, en aansluiting op openbare nutsvoorzieningen;
  • De bouwrente;
  • Eventueel renteverlies tijdens de bouwperiode.
  • Kiest u voor energiebesparende maatregelen? Dan mag u maximaal 106% van de marktwaarde lenen. Vraag hiernaar bij uw adviseur.

Betalen in bouwtermijnen

Heeft u bij de notaris de hypotheekakte en het koopcontract getekend? Dan gebruikt u het geld van de hypotheek om de grond en eventuele verstreken bouwtermijnen te betalen. Welke bouwtermijnen er zijn (welk bedrag u op welk moment aan de aannemer moet betalen) staat in het koopcontract.

Het bouwdepot

Na de betaling van de grond en verstreken bouwtermijnen is er meestal nog geld over van uw hypotheek. Dat komt in een bouwdepot. Dit gebruikt u om de komende bouwtermijnen te betalen. Over het geld in dit bouwdepot, ontvangt u rente. Tegelijkertijd betaalt u rente over uw hypotheek. Meestal zit er weinig verschil tussen het rentepercentage dat u krijgt en het rentepercentage dat u betaalt. U betaalt meer rente voor uw hypotheek dan u ontvangt uit het bouwdepot? Dat noemen we ‘renteverlies’.

Overbruggingshypotheek

Heeft u uw oude woning nog niet verkocht? En u wilt de overwaarde van uw oude woning alvast gebruiken voor uw nieuwbouwwoning? Dat kan met een tijdelijke hypotheek: een overbruggingshypotheek.

Bij Centraal Beheer

Uiteraard kunt u bij Centraal Beheer een hypotheek aanvragen voor een nieuwbouwwoning. Op dit moment kan dat via een hypotheekadviseur of met online advies. U kunt het nog niet zelf online regelen.