Het doel van de lening bepaalt de hypotheekvorm

Is de lening voor een verbouwing? Dan kan het alleen een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek zijn. Is de lening voor andere uitgaven? Daarbij past een krediethypotheek.

Soms biedt de ‘verhoogde inschrijving’ uitkomst

Is uw hypotheek hoger ingeschreven dan het daadwerkelijk geleende bedrag? Soms kunt u dan extra geld lenen zonder een tweede hypotheek af te sluiten. U gebruikt dan de ruimte vanuit de verhoogde inschrijving. Als u binnen dit bedrag uw hypotheek verhoogt, noemen we dat ‘onderhands verhogen’.

Houd rekening met diverse kosten

Omdat u een nieuwe hypotheek aanvraagt, betaalt u aanvraagkosten. Bijvoorbeeld voor advies, maar ook voor de taxatie van uw woning. En voor het afsluiten bij de notaris. Kiest u een hypotheek met NHG? Dan betaalt u daar ook kosten voor. U betaalt deze kosten ook als u de aanvullende hypotheek afsluit bij dezelfde aanbieder waar u uw ‘eerste’ hypotheek heeft.

Bij onderhands verhogen heeft u geen notariskosten. Maar verder wordt uw aanvraag beoordeeld als een nieuwe hypotheekaanvraag. En kunt u dus kosten krijgen voor advies en/of een taxatie.
De belasting voor een tweede hypotheek is alleen aftrekbaar als hij gebruikt wordt voor een verbouwing van uw eigen woning.