Hypotheek subsidies en kortingsregelingen

Goedkoper kopen of extra geld om eerste huis te kopen

Stel u wilt graag een huis kopen, maar bij het berekenen van het hypotheekbedrag blijkt dat u eigenlijk helemaal niet zo veel kunt lenen. U kunt op verschillende manieren extra geld lenen voor de aankoop van uw huis of een huis met korting kopen. Hieronder vindt u een overzicht van veel subsidieregelingen.

LET OP: Niet elke hypotheekverstrekker accepteert een aanvraag voor een hypotheekofferte in combinatie met een van deze regelingen. Vraag uw hypotheekadviseur om advies of lees de voorwaarden van uw hypotheekverstrekker goed door. Centraal Beheer accepteert alleen: Nationale Hypotheek Garantie, Starterslening, Koopgarant en Slimmer Kopen©.

Nationale Hypotheek Garantie

Koopt u een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt u vaak de laagst mogelijke rente. Voor starters op de woningmarkt is dit een hele goede optie. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat – onder voorwaarden - garant voor uw hypotheek. Kunt u door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner, uw hypotheek niet meer betalen, dan kunt u een beroep doen op de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Starterslening

Als starter kunt u soms net niet genoeg lenen om het huis te kopen dat u wilt. In sommige gemeenten kunt u dan een starterslening krijgen. Dit gaat via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN). U leent hiermee het verschil tussen de koopprijs van de woning en het bedrag dat u kunt lenen. De starterslening is dus een extra lening van de gemeente bovenop uw hypotheek. De eerste 3 jaar betaalt u over deze starterslening geen rente. U lost ook niet af. Na 3, 6, 10 en 15 jaar kijkt de gemeente opnieuw naar uw inkomenssituatie. Is uw inkomen gestegen en hoog genoeg? Dan gaat u wel rente betalen en aflossen. Aan het einde van de looptijd (30 jaar) moet u de starterslening hebben terugbetaald.

Duurzaamheidslening

Wilt u uw huis ‘groener’ maken en zo besparen op uw maandelijkse woonlasten? Investeer dan in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen. U kunt hiervoor bij de gemeente subsidie aanvragen in de vorm van een duurzaamheidslening. Lees meer over deze regeling op https://www.svn.nl/particulieren/lening/duurzaamheidslening.

Koopgarant

Met de koopgarant-regeling koopt u met korting een woning van een corporatie of makelaar. U krijgt ook een terugkoopgarantie. Gaat u verhuizen, dan koopt de woningcorporatie of makelaar de woning gegarandeerd terug. Maakt u winst of verlies op de woning, dan deelt u dat met de corporatie of makelaar. Stijgt uw woning in waarde door een verbouwing? Dan is die winst volledig voor u. Er zijn door het hele land woningcorporaties en makelaars die deze regeling aanbieden. U vindt ze hier: http://www.opmaat.nl/particulier/waar-vind-ik.html.

Slimmer kopen©

Via een aantal woningbouwcorporaties kunt u een huis kopen met een ‘slimmer kopen’ label. U kunt deze woningen met korting kopen. De woningbouwcorporatie bepaalt de maximale korting, u bepaalt hoeveel korting u wilt. De korting kan oplopen tot 30% van de koopprijs. Bij de verkoop van het huis betaalt u deze weer terug aan de woningbouwcorporatie. Het voordeel van deze regeling is dat u een lagere koopsom heeft en dus lagere woonlasten. Bekijk hier bij welke woningbouwcorporatie dat geldt: http://www.slimmerkopenvoorcorporaties.nl/licentie.

Daarnaast zijn er nog veel verschillende andere subsidie- en kortingsregelingen

Erfpachtregelingen
U koopt het huis maar er is een regeling voor de koop van de grond.

DuoKoop
Bij Duokoop betaalt u de erfpacht over de grond aan een privaat beleggingsfonds. Wanneer u wilt, kunt u de grond kopen maar dat hoeft niet. Meer over deze regeling leest u op http://duokoop.nl/.

Erfpachtregeling van de gemeente
Bij verschillende gemeentes kunt u een woning kopen, zonder dat u de grond koopt. U betaalt wel voor het pachten van de grond. Op de site van de gemeente waar u uw huis koopt vindt u meer informatie over deze regeling.

Grondvermogen
Bij deze regeling koopt u alleen de woning en betaalt u erfpacht voor de grond. De grond verkoopt u aan Grondvermogen. U heeft zo een lagere koopprijs voor de woning. Dat scheelt u in uw maandlasten. Meer over deze regeling leest u op www.grondvermogen.nl.

Koop Goedkoop
Met Koop Goedkoop koopt u de woning van een woningcorporatie. Voor de grond betaalt u een maandelijkse vergoeding. In het eerste jaar betaalt u niets. In het tweede jaar betaalt u 10 procent, het derde jaar 20 procent en zo groeit de vergoeding jaarlijks met 10 procent tot na tien jaar het volledige bedrag. Er zijn door het hele land woningcorporaties die deze regeling aanbieden. U vindt ze hier: http://www.koop-goedkoop.nl/site/koopgoedkoop/actueel-aanbod.
Via verschillende woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars kunt u een woning kopen met korting.

Koopstart
Met koopstart koopt u een woning met korting van een woningcorporatie of projectontwikkelaar. Als u de woning weer verkoopt, dan betaalt u deze korting weer terug aan de corporatie of ontwikkelaar. Er zijn door het hele land woningcorporaties en makelaars die deze regeling aanbieden.

Koopcomfort
Met de koopcomfort-regeling koopt u een woning van een woningcorporatie of makelaar. U krijgt een terugkoopgarantie: gaat u verhuizen, dan koopt de woningcorporatie of makelaar de woning gegarandeerd terug. Verkoopt u de woning met verlies, dan is het risico volledig voor u. Verkoopt u met winst dan is de winst ook volledig voor u. Er zijn door het hele land woningcorporaties en makelaars die deze regeling aanbieden.

Kopen naar wens
U koopt met deze regeling een woning van een woningcorporatie met tot 50% korting op de marktwaarde. Het deel van de marktwaarde dat u bij aankoop niet hebt betaald, hoeft u pas terug te betalen bij doorverkoop aan een volgende koper (of als u de Kopen Naar Wens woning weer terug verkoopt aan de woningcorporatie). Maar u kunt ook tussentijds het resterende bedrag betalen aan de woningbouwvereniging. Kijk hier bij welke woningcorporaties u gebruik kunt maken van deze regeling.

Sociale Koop
Bij Sociale Koop betaalt u een deel van de vraagprijs van de woning. U krijgt een aankoopkorting tot maximaal 50%. Pas bij verkoop van de Sociale Koop woning hoeft de rest van de prijs betaald te worden. Afhankelijk van de nieuwe taxatiewaarde kan dat betekenen dat u geld moet bijleggen (verkoop met verlies) of geld overhoudt (verkoop met winst). De woningcorporatie heeft de eerste mogelijkheid de Sociale Koop woning van u terug te kopen, maar is dit niet verplicht. Kijk bij de woningcorporatie in uw regio of zij Sociale Koop aanbieden.

Kopen met subsidie
VolkerWessels biedt nieuwbouwwoningen die u kunt kopen met maximaal 30% subsidie. Die subsidie betaalt u terug als u het huis verkoopt. U maakt ook afspraken over de waardevermeerdering en waardedaling van uw huis. Meer over deze regeling leest u hier: http://www.koopzeker.nu/kopen-met-subsidie.html.