Aflossen en verschillende hypotheekvormen

Bij een lineaire- en annu├»teiten hypotheek lost u tijdens de looptijd af. U betaalt rente en aflossing. Er zijn ook hypotheekvormen waarbij u alleen de kosten van de rente betaalt. U lost dan niet af. Een voorbeeld is de aflossingsvrije hypotheek. Bij een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek wordt ook niet afgelost, maar spaart u een bedrag om aan het einde van de looptijd de hypotheek in 1 keer af te lossen.

Het eindkapitaal van uw Levenhypotheek (een hypotheek met gekoppelde beleggingsverzekering) is niet gegarandeerd. Controleer regelmatig of u genoeg opbouwt met uw verzekering. Gebruik hiervoor het overzicht dat u jaarlijks ontvangt van uw verzekeraar. Vraag eventueel advies aan uw financieel adviseur.

Extra aflossen

U mag bij de meeste aanbieders een bepaald percentage van de hypotheek extra aflossen. Dat betekent dat u naast uw maandelijkse hypotheekbedrag meer geld terugbetaalt. Daardoor dalen uw maandlasten.

Eerder aflossen kan

Wilt u meer aflossen dan het percentage dat is toegestaan? Dan betaalt u vaak een vergoeding. Dat is omdat uw hypotheekverstrekker rente misloopt. Als u uw hypotheek aflost omdat u uw huis verkoopt, dan betaalt u geen vergoeding.