Aankoopkosten

Hou ook met deze kosten rekening bij het kopen van een huis

Wie een nieuw huis koopt krijgt te maken met aankoopkosten. Met welke kosten moet u allemaal rekening houden bij de aankoop van uw huis? 

Aankoopkosten zijn eenmalige kosten

Dit zijn kosten voor de aankoop, voor het afsluiten van een hypotheek en voor de woning zelf. Deze eenmalige kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing of onderhoud aan de woning kunt u aftrekken van de belasting. Hieronder lichten we deze kosten allemaal apart toe.

Aankoopkosten bij de notaris

U betaalt de notaris voor het maken van de eigendomsakte, voor de hypotheekakte en voor het tekenen van deze aktes. De kosten van een notaris verschillen. Het loont om bij verschillende notarissen een offerte op te vragen. De notaris regelt ook de betaling van de overdrachtsbelasting, NHG-aanvraag en bankgarantie.

  • Overdrachtsbelasting
    U betaalt 2% van de koopsom als overdrachtsbelasting. Hiermee regelt de notaris dat u juridisch eigenaar wordt van uw nieuwe huis.
  • Aanvraag van NHG
    Gaat u Nationale Hypotheek Garantie aanvragen, dan betaalt u daar ook kosten voor. Dit is 0,7% van het hypotheekbedrag. Deze kosten betaalt u bij de notaris. De notaris betaalt deze kosten aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.
  • Garantie voor de verkoper
    Bij de koop van een huis stort u een waarborgsom bij de notaris. Dit is 10% van de totale koopsom. Dit kunt u zelf doen van uw spaargeld, maar u kunt ook een bankgarantie regelen. De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

Advies- en bemiddelingskosten voor advies en bemiddeling

De hypotheek­adviseur geeft u advies en bemiddelt. U betaalt de hypotheek­adviseur hiervoor. U kunt ook online een hypotheek afsluiten. U betaalt dan minder kosten. U moet aantonen dat u kennis van hypotheken heeft voordat u een hypotheek zonder advies kunt afsluiten.

Kosten overbruggingskrediet

Heeft u uw oude huis nog niet verkocht, maar u wilt het nieuwe huis al wel financieren? Dan kunt u een overbruggingskrediet regelen. Hiervoor betaalt u rente. U betaalt verder geen kosten aan ons voor het afsluiten.

Kosten voor de Bouwtechnische keuring

U kunt bij de aankoop van een huis een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. U krijgt daarmee inzicht in de staat van de woning en eventuele toekomstige onderhoudskosten. Een bouwtechnische keuring laat u doen door een onafhankelijke partij. Deze kosten betaalt u aan het bedrijf dat de bouwtechnische keuring uitvoert.

Kosten voor de makelaar

Een makelaar kan u helpen bij de aankoop van een huis. Hij weet bijvoorbeeld hoeveel uw toekomstige woning echt waard is. Hij kan voor u onderhandelen en begeleidt de aankoop en alles wat daaromheen geregeld moet worden. Heeft u een makelaar voor de aankoop van uw huis? Dan betaalt u de makelaar voor de diensten die hij verleent. U kunt over de prijs van zijn diensten onderhandelen. De kosten van de makelaar betaalt u rechtstreeks aan de makelaar.

Taxatiekosten

De woning die u koopt moet u laten taxeren voor het passeren van de koopakte bij de notaris. Zo weet de hypotheekverstrekker zeker dat het huis voldoende waard is. De taxatie laat u doen door een onafhankelijke partij. U betaalt deze kosten aan de taxateur. De kosten van een taxateur verschillen. Het loont om bij verschillende taxateurs een offerte op te vragen.

Bij Centraal Beheer

Vraagt u online de Leef Hypotheek van Centraal Beheer aan, dan betaalt u eenmalig: € 495,-. Dit betaalt u aan Centraal Beheer. Het online afsluiten van de Leef Hypotheek van Centraal Beheer is zonder advies.