Scheiden kost geld. Hoeveel precies is moeilijk te zeggen. Maar we kunnen wel een indruk geven. Het is verstandig om de kosten globaal op een rij te zetten. Dat kan vervelende verrassingen voorkomen. 

De grootste kostenpost: de advocaat

Komt er een advocaat aan te pas om de scheiding te regelen? Dan is dat meestal de grootste kostenpost. En dan maakt het uit of je samen één advocaat of mediator neemt of allebei een eigen advocaat. In dat laatste geval stijgen de kosten. Ook omdat twee advocaten meestal betekent dat u het samen niet eens wordt. Een advocaat kost al snel € 2.500,-. Advocaten rekenen een uurtarief, maar een vast bedrag afspreken kan vaak ook.

Kosten van de rechtbank

Bij een scheiding dient u een verzoek in bij de rechtbank. Dit moet altijd via een advocaat. De rechtbank rekent kosten, zogenaamde griffierechten. De hoogte hiervan wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. 

Kosten die u zelf gaat maken

Scheiden betekent meestal dat u apart gaat wonen. Als u de spullen verdeelt moet u dus ook gaan winkelen. En u moet uw verzekeringen  nalopen en misschien nieuwe afsluiten. Had u samen schulden? Dan wilt u die misschien nu samen aflossen.

De kosten bij een scheiding zijn voor iedereen anders. Maak voor uzelf een overzicht, dan weet u waar u ongeveer aan toe bent.
  

Geen geld voor een scheiding?

Zijn de kosten van een scheiding voor u te hoog? Dan kunt u een deel van de juridische kosten vergoed krijgen. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. Aanvragen doet u via een advocaat of mediator. Die moet dan wel staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Ook interessant

Partneralimentatie

Is er recht op partneralimentatie? 

Dat hangt af van de inkomenssituatie van de partners.  

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie, hoe zit dat?

De opvoeding van de kinderen betaalt u in principe altijd samen.