3 fasen aansluiting

Welke aansluiting nodig in de meterkast?

In Nederland hebben woningen een 1-fase of 3-fasen aansluiting. De grootte van de aansluiting bepaalt hoeveel stroom door de aansluiting kan. Wilt u zonnepanelen, een laadpaal, inductiekookplaat of een warmtepomp aanschaffen? Dan heeft u in veel gevallen een 3-fasen aansluiting nodig.

Hoe weet ik welke aansluiting ik heb?

2 draden en 220/230V bij een 1-fase aansluiting

Bij een 1-fase aansluiting komen 2 draden uw meterkast binnen. De fasedraad en de nuldraad. Deze draden komen onderuit de groepenkast. U herkent de 1-fase aansluiting doordat er 220/230V op uw elektriciteitsmeter staat. Een 1-fase aansluiting is voldoende voor de meeste huishoudelijke apparaten.

4 draden en 380/400V bij een 3-fasen aansluiting

Bij een 3-fasen aansluiting komen 4 draden uw meterkast binnen. De 3 fasedraden en de nuldraad. Behalve aan de 4 draden, herkent u de 3-fasen aansluiting doordat er 380/400V of 3x220/230V op uw elektriciteitsmeter staat. De aansluiting is ook groter dan de 1-fase aansluiting en heeft een groter vermogen. Een 3-fasen aansluiting is nodig als apparaten veel elektriciteit verbruiken. Bijvoorbeeld een omvormer, laadpaal, inductiekookplaat en een warmtepomp.

Hoe vraag ik een 3-fasen aansluiting aan?

Een 3-fasen aansluiting aanvragen

Heeft u een 1-fase aansluiting en wilt u die verzwaren? Omdat u zonnepanelen aanschaft, een warmtepomp laat installeren, op inductie gaat koken of uw elektrische auto gaat laden met uw eigen laadpaal? U kunt een 3-fasen aansluiting aanvragen bij uw netbeheerder.

Wachttijd en kosten

De netbeheerders hebben vaak een wachttijd voor een 3-fasen aansluiting. Weet u dat u deze nodig heeft? Vraag de aansluiting dan zo snel mogelijk aan. De kosten voor het verzwaren van uw aansluiting verschillen per netbeheerder. Gemiddeld kunt u ervan uitgaan dat het verzwaren van uw aansluiting € 300,- kost.