kredietwaarschuwing
Installateur met zonnepaneel

Verduurzamen via uw hypotheek

 • Dezelfde aftrekbare rente als die van uw hypotheek
 • Bij bestaande of nieuwe hypotheek
 • Tot 106% van de woningwaarde lenen

Besparen op uw energierekening

Door uw huis te verduurzamen, kunt u besparen op uw energierekening. Eén van de manieren om duurzame maatregelen te betalen, is via uw hypotheek. U kunt een hypotheek tot 106% van de waarde van uw woning afsluiten. Of een 2e hypotheek afsluiten. Een hogere hypotheek betekent hogere maandlasten. Maar door te verduurzamen bespaart u direct op uw energierekening, stijgt de waarde van uw woning en woont u comfortabeler. Bovendien is de rente aftrekbaar.

Mogelijkheden voor verduurzamen via de hypotheek

Nieuwe hypotheek

Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek krijgen van 106% van de waarde van uw woning. In plaats van de gebruikelijke 100% van de woningwaarde. De voorwaarde hierbij is dat u de extra 6% gebruikt om uw woning te verduurzamen. Naast de afsluit- en taxatiekosten die u toch al betaalt voor uw hypotheek, betaalt u geen extra kosten.

Hypotheek ophogen

U kunt uw hypotheek verhogen of een bouwdepot afsluiten om uw woning te verduurzamen. Is het bedrag dat u leent lager dan het bedrag in uw hypotheekakte? Dan kunt u uw hypotheek ‘onderhands’ verhogen via uw hypotheekadviseur. U hoeft niet opnieuw naar de notaris. U betaalt mogelijk wel voor het openbreken van uw hypotheek en een taxatie.

Een 2e hypotheek afsluiten

Is onderhands verhogen van uw hypotheek niet mogelijk? Dan kunt u een 2e hypotheek afsluiten. Hier komen meer kosten bij kijken, omdat een 2e hypotheek via de notaris gaat. U betaalt ook voor hypotheekadvies en een taxatie. Hoeveel u kunt lenen en wat de beste keuze is voor u, kunt u bespreken met uw hypotheekadviseur.

Hoe werkt het?

 1. Bedenk welke maatregelen u wilt meefinancieren
 2. Overleg met uw hypotheekadviseur
 3. Betaal vanuit het bouwdepot

Geld lenen via de hypotheek

Duurzame maatregelen waarvoor u geld kunt lenen via uw hypotheek

Elk jaar wordt bekeken welke duurzame oplossingen betaald mogen worden via uw extra of verhoogde hypotheek. De duurzame maatregelen waar u aan kunt denken zijn:

 • Gevel-, dak-, vloer- en leidingisolatie
 • Isolatieglas, deuren en kozijnen met ten minste HR++
 • Energiezuinig ventilatiesysteem, alleen in combinatie met andere duurzame maatregelen
 • Warmtepomp
 • Douche- en warmteterugwinningssysteem
 • Zonnepanelen

Bespreek het met uw hypotheekverstrekker

Gaat u aan de slag? Vraag uw hypotheekverstrekker dan naar de meest actuele lijst van duurzame maatregelen. Dan weet u zeker dat u de maatregelen die u neemt, mag betalen uit uw hypotheek.

Het Energiebespaarbudget als u nog niet precies weet wat u wilt

Weet u nog niet precies welke duurzame maatregelen u wilt laten uitvoeren? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van het Energiebespaarbudget met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het geld dat u extra leent om te verduurzamen, wordt gereserveerd als Energiebespaarbudget. U heeft 2 jaar de tijd om het Energiebespaarbudget uit te geven. U kunt dus rustig bekijken welke maatregelen de meeste energiebesparing voor u opleveren.