Lampen ophangen

Zo helpt onze vakman u

 • Geholpen wanneer u dat wilt
 • Het juiste materiaal en gereedschap
 • Zonder voorrijkosten
Een lamp ophangen kan een lastige klus zijn. Het is een precies werkje om de schakelaar van een schemerlamp aan het snoer te maken. Of aan de muur te bevestigen. Bij het bevestigen van een plafondlamp komen er vaak kroonsteentjes en boormachines aan te pas. Ook de verlichting in de badkamer is niet zomaar gefikst. Onze vakman heeft ruime ervaring met elektriciteit en verlichting en helpt u graag. Zorgt u voor de lamp? Onze elektricien zorgt voor het juiste gereedschap om de lamp vakkundig aan te sluiten.

Lamp ophangen 

72 reviews

Kies een datum en de tijden waarop u kunt. In de bevestiging staat de definitieve tijd waarop de vakman komt.

Zelf uw lamp ophangen in 6 stappen

Met ons 6 stappenplan

Net een nieuwe, mooie plafond- of hanglamp gekocht? Dan wilt u deze natuurlijk zo snel mogelijk ophangen. Weet u niet hoe het moet? Met ons 6 stappenplan kunt u het gewoon zelf. Om het u gemakkelijk te maken hebben we ook alles voor u getekend.
 • Geïsoleerde schroevendraaier 
 • Kroonsteentje 
 • Draadstriptang
 • Ladder/trap
 • De lamp
 • De lichtbron
 • Spanningszoeker

Mogelijk:

 • Boormachine 
 • Schroeven
 • Pluggen

Veiligheid staat voorop. Schakel daarom als eerste de groep uit in de meterkast van de verdieping of ruimte waar de lamp komt te hangen. Meestal staat in de meterkast aangegeven welke groep bij welke ruimte hoort. Is dat niet zo? Test dan of een ander apparaat in de ruimte nog werkt. Check altijd met de spanningszoeker of er geen stroom op de elektriciteitsdraad staat.

Maak de ruimte vrij onder het contactpunt, en plaats een stevige ladder. Demonteer indien nodig de oude lamp. Haal de plafondbevestiging los van de nieuwe lamp. Vaak is dit een beugel. Plaats vervolgens de beugel over de centraaldoos in het plafond en schroef deze vast. Kunt u de beugel niet aan een centraaldoos vastschroeven? Boor dan zelf de beugel vast op het plafond, met behulp van pluggen en/of schroeven. Pas op dat u daarbij niet de leidingen raakt. 
Let ook op wat voor plafond u heeft. En of deze het gewicht van de lamp kan dragen. Gebruik de juiste type pluggen en schroeven, om een gevaarlijke situatie te voorkomen.
Soms is het nodig om de elektriciteitsdraad te strippen. Met een geïsoleerde draadstriptang haalt u tot 1 centimeter van het koperdraad tevoorschijn. Een striptang vindt u bij iedere bouwmarkt. 
In het kroonsteentje zitten kleine schroefjes. Draai deze los, maar er niet helemaal uit. Plaats vervolgens de koperdraden naast elkaar in het kroonsteentje, iedere draad onder een aparte schroef. En draai deze schroefjes vast. Er bestaan ook kroonsteentjes met klemmetjes. Heeft u deze, gebruik dan voor iedere kleur draad een aparte kroonsteen.

Laat de lamp nooit met het volle gewicht aan het kroonsteentje hangen. Maar hang de lamp aan de haak aan het plafond. Mist deze haak? Dan kunt u die kopen bij de bouwmarkt en aan het oogje in de centraaldoos bevestigen. In sommige gevallen kunt u de aanwezige draden rechtstreeks op de lamp aansluiten.

Aan de andere kant van het kroonsteentje plaatst u de stroomdraden van de lamp. Verbind de juiste kleuren met elkaar. Dus verbind de zwart/bruine draad van de lamp met de zwart/bruine draad uit het plafond. Verbind zo ook de andere draden. Soms heeft een lamp geen geel/groene aardedraad. Die hoeft u dan niet te gebruiken. Laat de aardedraad wel hangen, maar zet deze bijvoorbeeld vast met een stukje tape. Draai tot slot de schroefjes weer aan, zodat ook deze draden op hun plek blijven.       

Heeft u kroonsteentjes met klemmetjes, bevestig dan de juiste kleur van de stroomdraden van de lamp in het kroonsteentje met dezelfde kleur die uit het plafond komt. Voor iedere kleur gebruikt u dus een aparte kroonsteen.


"Een lamp heeft in ieder geval 2 draden. Een bruine/zwarte en een blauwe draad. De zwarte/bruine draad is voor de stroomtoevoer. De blauwe voor de stroomafvoer. Er is ook nog een derde draad. De aardedraad. Deze is groen/geel en niet verplicht, behalve in de badkamer. Daarom heeft niet iedere lamp een aardedraad. Het is wel veiliger om uw verlichting te aarden. In nieuwe woningen is de draad vaak al aanwezig."

Voordat u de draden netjes wegstopt, is het handig om eerst te testen of de lamp het doet. Anders kunt u weer opnieuw beginnen. Draai de lichtbron in de lamp. Op de doos, of lamp zelf staat vaak welke fitting u nodig heeft. Zet de groep weer aan in de meterkast, en test de lamp.

Werkt het niet?
Controleer eerst in de meterkast of de stroom is uitgeschakeld. Kijk of de koperdraden goed zijn bevestigd. Is dat het geval? Test dan de lichtbron in een andere lamp. Het kan zijn dat deze kapot is. Werkt het nog steeds niet? Dan is er misschien meer aan de hand.  

Werkt de lamp?
Sluit dan de elektriciteit weer af, en werk de draden netjes weg. Bevestig de lamp op de beugel aan het plafond. Druk de bevestiging strak tegen het plafond. Zet de elektriciteit weer aan. En voilà, u heeft licht uit uw nieuwe lamp!

Let op: als u de draden weer aanraakt, schakel dan eerst de stroom weer uit.

We gaan in bovenstaande uit van een lamp die op een schakelaar aangesloten wordt en niet op een dimmer. Wilt u bijvoorbeeld een LED lamp aansluiten op een dimmer? Niet elke LED lamp is hetzelfde. Het kan zijn dat een nieuwe LED lamp niet dimbaar is. Of op de bestaande dimmer niet werkt. Zorg in dat geval voor een wel dimbare LED lamp of een geschikte dimmer.

Veelgestelde vragen

Dat is heel verschillend per lamp. Een plafondlamp of wandlamp is meestal zo gefikst. Maar wilt u een kroonluchter ophangen? Dan kost dat meer tijd. Zeker als u deze in een vide wilt ophangen. Laat de vakman van te voren even weten wat u precies verwacht. Dan kan hij redelijk goed inschatten hoeveel tijd hij nodig is.
Natuurlijk kan hij dat. U zegt waar u de lamp wilt hebben en hij hangt hem op. Als het nodig is zorgt hij ervoor dat alle aansluitingen goed beveiligd zijn tegen vocht. Zodat u van een mooi verlichte tuin of terras kunt genieten. 
Nee, in principe niet. Maar heeft u nu een erg zware of grote lamp of moet de lamp op een moeilijke plek hangen? Dan is het wel handig dat hij een handje geholpen wordt. U regelt iemand of helpt zelf. U kunt ook bij uw klus aangeven dat de klus door 2 personen gedaan moet worden. U betaalt dan 2 vakmannen. 

Zo werkt Klushulp

We gaan meteen op zoek naar een vakman bij u in de buurt. U krijgt een e-mail met alle gegevens van de afspraak op een rij.
In de afspraakbevestiging staan alle gegevens van de afspraak.  De vakman komt langs op de afgesproken tijd. Zonder voorrijkosten.
Na de klus ontvangt u een e-mail met de rekening. Kies zelf hoe u betaalt. Via de link naar iDeal die in de e-mail staat of schrijf het bedrag over.

Onze partner

De juiste vakman

Voor Klushulp werken we samen met Roamler Tech.

Komt Goed Garantie

De klus is geklaard. Maar helaas niet zoals u dat wilde. Wij bieden de Komt Goed Garantie. Fouten of schade die een vakman veroorzaakt, worden zo snel mogelijk opgelost. Door dezelfde of een andere vakman. Zonder extra kosten. 

Wat is Klushulp?

Klushulp voor iedereen

Wel of geen klant bij Centraal Beheer? Het maakt niet uit. Wij klaren de klus voor iedereen.

Geen voorrijkosten

Wij werken met lokale vakmannen. Zij rekenen geen voorrijkosten.

Afspraak wanneer u wilt

Ook ’s avonds en in het weekend. En in een tijdvak van 1 uur. U wacht dus nooit lang op onze vakman.

Komt goed garantie

Niet tevreden? Neem contact met ons op. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

Duidelijkheid over de kosten

Vooraf ziet u de prijs van de klus of het uurtarief van de vakman. Per klus betaalt u altijd € 14,95 servicekosten. 

Wat onze klanten over lamp ophangen zeggen