5 klussen voor de winter

Brr, het is koud. Mistig. En nat. Daar komt nog eens bij dat we veel thuis moeten zijn deze winter. Maar daardoor hebben we wél tijd om lekker aan de klus te gaan! En sommige klusjes kunt u nu eenmaal beter doen terwijl het buiten kraakt en vriest.

In de winter verdient uw huis wat extra aandacht. De buitenkranen aftappen doen we natuurlijk allemaal. Maar we geven u graag nog een paar andere klustips, zodat uw huis zonder problemen de winter doorstaat. En uzelf misschien ook!

1. Leeg de dakgoten

Oké, dit klusje kunt u misschien beter niet uitvoeren als het vriest. Maar wel als het iets vochtig is buiten. Dan dwarrelen de bladeren niet in het rond en heeft u meer grip. Verwijder de bladeren, takjes, het mos en andere rommel uit de dakgoot. Zodat het regenwater goed kan doorstromen. Durft u zelf niet op de ladder? Vraag dan een handige klusjesman om dit voor u te doen.

2. Ontlucht ieder jaar uw radiatoren

Komen er vreemde, tikkende geluiden uit de buizen van uw radiator? Dan kan het zijn dat er luchtbellen in zitten. De radiator wordt daardoor niet goed warm. Door deze te ontluchten met een ontluchtingssleutel komt hij weer snel op temperatuur en bespaart u energie. Controleer ook regelmatig de waterdruk in uw cv-ketel. Moet u bijvullen? Dan is dat een goed moment om te ontluchten. Mogelijk moet u daarna opnieuw bijvullen. 

3. Controleer tochtstrippen en isoleer uw huis

Controleer de tochtstrippen bij alle buitendeuren en -ramen. Heeft u een ouder huis? Denk dan eens aan isolatie. Een grotere klus, maar wel fijn om te laten doen als het buiten koud is. Isoleer bijvoorbeeld uw spouwmuur, dak of vloer. Daarmee bespaart u op energiekosten, en u krijgt het sneller warm in huis.

4. Zorg voor goede verlichting

Gaat u klussen in de schuur of garage? Dan wilt u geen sfeervolle kroonluchter. Maar praktische lampen die de ruimte goed verlichten. Installeer ledverlichting die stof- en waterdicht is. Of zet een goede bouwlamp neer. En heeft u al eens nagedacht over slimme verlichting?

5. Stel de slimme thermostaat anders in

Bent u op vaste tijden thuis of van huis? Stel uw slimme thermostaat in op de wintertijd. Zo komt u thuis in een lekker warm huis. Heeft u nog geen slimme thermostaat of wilt u deze laten installeren? Onze Smart Home monteur regelt het voor u.

De ‘leuke’ klusjes

Voor de dagen dat het buiten vriest en sneeuwt zijn er ook genoeg klusjes binnenshuis te doen. Geef dat muurtje een warme winterkleur. Haal die nieuwe lamp uit de doos. Hang dat mooie erfstuk aan de wand. En bedenk eens hoe u ervan geniet als u weer een klusje van uw to-do-lijst heeft afgestreept.

Heeft u zelf geen zin of tijd? Of 2 rechterhanden nodig? Dan staat de Klushulp van Centraal Beheer voor u klaar.

Veel klusplezier!